Een betaalbare website laten maken

Betaalbare website laten maken door webdesigner
Zijn je bestaan ​​en toekomst ervan afhankelijk, laat dan een ​​betaalbare website maken door een webdesigner in plaats van die zelf te ontwerpen.

Wil je voor je bedrijf een betaalbare website laten maken en wil je weten hoeveel dat kost? En wat de belangrijke factoren zijn die de prijsstelling van een website beïnvloeden? Belangrijk is dan op de eerste plaats de keuze van het juiste type website. Er is immers een breed scala aan soorten websites die verschillen in inspanning, nodig om jouw project met succes uit te voeren. Denk daarom eerst na over het doel van je website. En over de vraag welke inhoud je op middellange en lange termijn op de website wilt plaatsen. Hoe dan ook, als het een website voor je bedrijf is, en bestaan ​​en toekomst zijn ervan afhankelijk, dan is het beter om een betaalbare ​​website te laten maken. Liever dan alles te riskeren met een slechte eigenhandig ontworpen website.

Van blog tot complexe webshop

Een blog geldt zonder meer als meest betaalbare website. Elke zichzelf serieus nemende ondernemer zou via een blog tenminste een minimale aanwezigheid op het internet moeten bezitten. En als je het slim aanpakt, kan je ook nog geld verdienen met je blog. Onderstaand drie belangrijke websitetypes, elk met een eigen kostenplaatje.

 • een bedrijfswebsite;
 • een webshop;
 • een blogBlog als meest betaalbare website

Wil je waardevolle en inspirerende ervaringen voor een lezerspubliek toegankelijk maken op een website? Moeten bezoekers er over actuele onderwerpen en ander relevant nieuws van je bedrijf of branche kunnen lezen? Bijvoorbeeld over een privéproject of over een relevant thema binnen je bedrijfstak. Dan kan je overwegen om er een blog op na te houden.

De prijsstelling van een blog

De prijsstelling van een blog bestaat, meer dan voor alle andere soorten websites, uit de te creëren inhoud en het aantal functies. Aan het begin van het project zijn er relatief lage kosten, omdat de noodzaak om verdere functies toe te voegen meestal pas in de loop van de tijd ontstaat.

Een WordPress-blog hoeft niet veel te kosten

WordPress wordt vaak gebruikt voor dit type website, omdat er al goede plug-ins beschikbaar zijn. Een premium-thema kost slechts 40 tot 60 euro. Je kan dat met eigen kennis aanmaken of tegen een toeslag extern aan de eigen wensen laten aanpassen door de aanbieder.

Blog laten maken door gespecialiseerd webbureau

Bedrijven en instellingen echter die zich willen onderscheiden van de concurrentie kunnen hun blog beter laten maken door een gespecialiseerde webdesigner. Dergelijke gespecialiseerde webdesigners ondersteunen hun blog-cliënten met de volgende diensten:

 • aanmaak van het webdesign;
 • kiezen van een geschikt concept;
 • strategie;
 • marketing;
 • relevante inhoud (content).
Individueel ontwerp al vanaf 1000 euro

Succesvolle blogs onderscheiden zich van de massa met een individueel ontwerp. Webdesigners en freelancers bieden dat al aan vanaf 1000 euro. Wie een project begint, komt misschien in de verleiding om deze kosten te besparen en het blog zelf te bouwen. Op dat moment kan dat zelfs motiverend werken. Maar een groot bereik en het langdurig vasthouden van lezers, kan zeer tijdrovend zijn.

Van tevoren moet men de keuze van advertentiekanalen en marketingmaatregelen zorgvuldig overwegen. Bij het opzetten van social-media-kanalen kunnen digitale experts helpen die al soortgelijke projecten hebben begeleid. Ook het opzetten en evalueren van dashboards en analysetools kan tot een succesvol blog leiden. Ook bij het opstellen van de inhoud of een redactionele herziening daarvan kan men een beroep doen op hulp van specialisten. Webbureaus met een focus op blogs nemen je het werk uit handen. Ze bieden de service om je blog met inhoud op maat naar een hoger niveau te tillen.

De kosten van een ervaren tekstschrijver

Ben je op zoek naar nieuwe artikelen voor je blog? Voor een blogpost door een thematisch gekwalificeerde en ervaren tekstschrijver moet je ongeveer 100 tot 400 euro per artikel rekenen.

Goedkope standaard hosting kan volstaan

Een blog wisselt doorgaans niet veel datapakketten uit. Men kan volstaan met goedkope standaard hosting. Een geschikte domeinnaam met bijpassend hostingpakket is er daarom al vanaf 10 euro per jaar.

Een betaalbare website op naam van je bedrijf

Wil je op internet en via Google gevonden worden en je bedrijf promoten? Wil je klanten en potentiële kopers overtuigen van je goederen en diensten? Dan kan je niet zonder een website op naam van je bedrijf, een bedrijfswebsite.

Een bedrijfswebsite, ook wel ‘corporate website’,  heeft een informatief karakter. Niet alleen bedrijven, maar ook verenigingen, clubs en gemeenten gebruiken bedrijfswebsites om bezoekers online te informeren. Naast de mogelijkheid om contact op te nemen, bieden bedrijfswebsites gedetailleerd inzicht in je productaanbod en projecten.

Vaste prijs of abonnement

Een bedrijfswebsite is beschikbaar voor een eenmalige vaste prijs of als abonnement. De prijs is onder meer afhankelijk van:

 • de exclusiviteit van je website;
 • de inspanning voor het ontwerp;
 • de beveiligingseisen;
 • de benodigde functionaliteiten.

Webdesigners bieden op hun site vaak zogenaamde pakketprijzen aan, die tussen de 700 en 10.000 euro liggen, afhankelijk van de functies en het aantal subpagina’s.Gratis toolkits voor webdesign

Een bedrijfswebsite is het visitekaartje van je bedrijf. Maar weinig bedrijven maken daarom hun website zelf met speciale toolkits, zogenaamde webdesignkits, ook al zijn die vaak gratis verkrijgbaar.

Driekwart van de internetgebruikers geeft aan dat een internetpresentatie naar individueel ontwerp erg belangrijk is en vertrouwen schept. Het is absoluut de moeite waard om te investeren in een professioneel gemaakte maar betaalbare website.

Met welke kosten rekenen voor een betaalbare website?

De kosten voor een individueel ontwerp van een bedrijfswebsite variëren van één tot meerdere duizenden euro’s, afhankelijk van de wensen:

Statische website al voor minder dan 1000 euro

Aanbiedingen van webdesigners voor het bouwen van statische websites met maximaal vijf subpagina’s vind je al voor minder dan 1000 euro. Maar bij zulke lage prijzen is het raadzaam om de werkwijze en referenties van die aanbieders zorgvuldig te controleren.

Een meer attractief ontwerp kost tussen  2.500 en 15.000 euro

Moet een website op een bijzonder attractieve manier worden ontworpen, bijvoorbeeld met eigen foto’s of afbeeldingen en laat je de teksten extern maken? Dan moet de website tussen de 2.500 en 7.000 euro kosten. Zijn er functies zoals boekingsmogelijkheden voor evenementen toegevoegd, dan kost de website tussen  5.000 en 15.000 euro.

Professioneel aangemaakte teksten en foto’s zijn niet goedkoop

Wie de kosten enigszins binnen de perken wil houden, gebruikt  bij voorkeur goedkope afbeeldingen (stockfoto’s) met licentie. Die zijn ruim beschikbaar op internet:

 • Voor professioneel aangemaakte teksten betaal je tussen de 150 en 400 euro per pagina;
 • Professionele foto’s laten zich maken voor pakweg 500 tot 1.000 euro;
 • Een professionele verklaring inzake gegevensbescherming met juridische kennisgeving en waarschuwingsbescherming is beschikbaar voor ongeveer 800 euro;
 • En een eigen huisstijl (corporate design) wordt gemaakt voor  1.500 tot 5.000 euro.

Naast de vaste kosten komen er ook de prijzen voor hosting en het domein steeds weer bij. Uitgaande van een geringe data-omvang kan je beide afnemen 10 euro per jaar.

Webshop, doorgaans niet goedkoop

Het primaire doel van een webshop is duidelijk: bedrijven willen hun goederen en diensten online op het web verkopen en zo hun omzet  vergroten. Het merendeel van alle internetgebruikers koopt tegenwoordig zijn producten online. Online winkelen is vooral populair op het gebied van kleding en elektronica.

Hoe meer functies, hoe duurder

Webshops zijn complexe systemen. Het geautomatiseerde bestelproces stelt hoge eisen aan een juridisch veilige verwerking van order- en klantgegevens, alsook aan de technische afhandeling. Hoe meer functies men operationeel wil hebben, hoe hoger de projectprijzen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • login-functie;
 • facturering;
 • e-mailmeldingen;
 • afwikkeling van retouren;
 • gebruikersanalyses.

Vaak is een koppeling met een ERP-systeem of klantrelatiebeheer (CRM) nodig. De meeste webshops zijn gemaakt met winkelsystemen als Magento of WooCommerce. Voor kleine webshops die een of enkele producten aanbieden, zijn modulaire systemen van WIX en Jimdo wellicht geschikt.

Grote webshops kosten meerdere tienduizenden euro’s

Een online winkel is meer dan alleen de gebruikersinterface en een klassieke pagina. Het ontwerp van een webgebaseerd, goed doordacht en soepel functionerend ERP-systeem in een bedrijf, vereist complexe technische interfaces. Het moet strategisch worden gepland en uitgewerkt samen met toonaangevende webwinkelbureaus. Projectplanning en uitvoering kunnen voor grote webshopprojecten meerdere tienduizenden euro’s bedragen.

Webshop zonder complexe interfaces al vanaf 1500 euro

Bedrijven laten het ontwerp van een professionele online winkel meestal over aan gespecialiseerde online winkelbureaus. Maar er zijn ook aanbieders die al een webshop zonder interfaces met behulp van een professioneel template maken vanaf 1.500 euro.

Ook met hosting en marketing zijn aanzienlijke bedragen gemoeid

Met de hosting, het onderbrengen van de website op de webserver van een internet service provider (ISP), zijn afhankelijk van de grootte van de webshop, meerdere duizenden euro’s gemoeid. Ook de marketingkosten voor een nieuwe online webshop kunnen aanzienlijk zijn.