Steeds hogere transferbedragen Manchester City

Trainer Pep Gardiola van Manchester CityDoor de verbintenis met Benjamin Mendy heeft Manchester City in de zomerstop van 2017 de grens van 200 miljoen euro aan transferbedragen overschreden. Bij de nieuwkomers ook de twee duurste verdedigers ter wereld.

Manchester City geeft grof geld uit

Het grootste succes in de geschiedenis van Manchester City gaat terug tot 1970: de Europacup voor bekerwinnaars. Sinds toen behaalden ze slechts twee nationale titels en een succesje in de FA Cup. Maar bij City willen ze in 2017 het succes wel weer eens smaken. De hoogte van de transferbedragen in 2017 slaat werkelijk alles:

  • Mesut Özil, Jürgen Klopp en Kyle Walker : 51 miljoen euro;
  • Bernardo Silva: 50 miljoen euro;
  • Ederson Moraes 40 miljoen euro;
  • Danilo: 30 miljoen euro;
  • Douglas Luiz : 12 miljoen euro;
  • en als klap op de vuurpijl Benjamin Mendy : 57 miljoen euro.
Geldschieters positief over wijze van ‘teambuilding’

En het staat nog niet vast of de aankoophonger van Manchester City ‘s coach Pep Guardiola voor het seizoen 2017 al is gestild. De Arabische en Chinese geldschieters in ieder geval, lijken Guardiola’s wijze van “Teambuilding” wel te waarderen.

Guardiola is woedend

Reden voor de koopwoede: de Catalaan is boos.

  • Op de eerste plaats heeft hij in het seizoen 2016/2017 geen noemenswaardig resultaat behaald. Een catastrofe voor de ‘voetbalmens’ Pep Guardiola. Die lijkt immers niet geschapen om zonder succes te blijven;
  • En dan is er natuurlijk de kwestie Dani Alves. Ook die heeft de voormalige coach van Bayern München kwaad gemaakt. Dat melden althans de Britse media. Want Guardiola rekende in 2017 op de Braziliaan met wie hij ooit vele successen vierde bij Barcelona. Maar Alves, 34 jaar inmiddels, verkaste niet zoals beloofd van Juventus naar Manchester City. Nee, hij vertrok naar Paris St Germain. Naar verluidt omdat hij daar nóg meer kon verdienen.

“Onze koffer met geld is groter”

Vervolgens was Manchester City genoodzaakt om te kijken naar nieuwe verdedigers voor de buitenposities:

  • Want Aleksander Kolarov verliet Engeland richting Italië;
  • En Pablo Zabaleta en Bacary Sagna kregen geen nieuw contract meer.
Bayern München afgetroefd

Eerst gingen de Britten bij Tottenham Hotspurs op inkoop-ronde. Daar hadden ze Kyle Walker op het oog. Die had ook FC Bayern op zijn verlanglijst. De Duitsers waren blijkbaar bereid om 18 miljoen euro in hem te investeren. Maar toen stuurde Manchester City een koffer met geld naar de ” Spurs “, die drie keer zo groot was. En als dergelijke transferbedragen over de tafel gaan, moet Bayern snel afhaken.

‘Wereldrecord transferbedragen’ voor verdedigers

Maar alsof pakweg 60 miljoen voor een rechtsback nog niet genoeg was, probeerde City ook Mendy, speler van het Franse nationale team, te strikken. En City schroefde daarmee het ‘wereldrecord’ voor verdedigers nog iets omhoog.

Geld geen garantie voor succes

Of je met geld succes kan kopen? Dat lukte al niet in de periode van 2007 tot 2012 toen City ongeveer 720 miljoen euro aan transferbedragen in nieuwe spelers investeerde.