Provincie strooit kwistig met (belasting)geld

Vliegtuig SunwebAan wielerploeg Sunweb werd eind 2017 750.000 euro toegekend, verdeeld over drie jaar. De ploeg van Tom Dumoulin moet als tegenprestatie dat bedrag steken in ‘sportstimulering’. Maar hoe dat er precies moet uitzien, is nog onzeker. Men kan zich afvragen of een provinciale overheid wel voor Sinterklaas moet spelen met ons belastinggeld. En dan ook nog voor een wielerploeg waarvan de renners met een Duitse licentie koersen.

Sportstimulering, een zaak van de commercie?

Moet je als overheid überhaupt een maatschappelijk belang als sportstimulering in handen geven van commerciële partijen? En welke tegenprestatie moet je dan concreet van een partner als Sunweb verwachten?

Meeliften op successen van boegbeeld Dumoulin

Op zich is het niet zo vreemd dat de provincie Limburg graag wil meeliften op de successen van Giro-winnaar en wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin:

  • zo zei men 2,5 miljoen euro toe voor realisatie van het Tom Dumoulin Bikepark te Sittard;
  • ook was er sprake van een flinke lobby om de Tour weer een keer naar Limburg te halen. Dumoulin in de gele trui door Limburg. De ultieme droom van de beleidsmakers in het Maastrichtse provinciehuis;
  • en Iwan Spekenbrink, teammanager van Sunweb, mocht al aanzitten bij het feestje bij oprichting van de ‘Limburg Cycling Academie’. Zuid-Limburg zou als uitvalsbasis voor trainingen en koersen van de wielerploeg gaan fungeren.
Gedegen onderbouwing subsidiebeleid gewenst

Ambitie bij onze bestuurders is niet verkeerd. En de trots om boegbeeld Dumoulin is allerminst misplaatst. Maar van provinciebestuurders mag men ook verwachten dat ze hun subsidiebeleid behoorlijk onderbouwen. Bemoeienis van een provincie met de wielersport moet wel de juiste proporties bezitten. Het lijkt erop dat Dumoulin en zijn ploeg als aanjager fungeren voor allerlei prestigeprojecten. En dat Sunweb als beloning voor zijn betrokkenheid daarbij, zomaar een bonus van 750.000 euro ten deel valt. Bij het team moeten ze in een deuk hebben gelegen. Ze werken zelf nota bene met een budget van 18 miljoen euro.

Verkwisting van belastinggeld

Hoe bestaat het dat Koopmans en consorten zo kwistig met ons geld mogen smijten? En dat de SP, een partij die beweert op te komen voor sociaal zwakkeren en kwetsbaren, aan die verkwisting meedoet. Wat kon men met dit bedrag niet allemaal doen voor ouderen en zieken? Maar in plaats daarvan fungeert men als geldschieter voor een plan waarmee Koopmans weer eens op het schild wordt gehesen. Of zoals Groen Links cynisch opmerkte: “Lijkt erop dat de provincie tegenwoordig met de Rabobank wil concurreren”.