Fiscale naheffing spaarhypotheek Rabo

Kantoor RaboRabobank heeft een vergissing begaan met de vrijstelling van spaarhypotheken. Veel klanten kunnen daardoor een fiscale naheffing verwachten.

Spaardeel hoger dan fiscale vrijstelling

Door een fout van de Rabobank is op talloze spaarhypotheken een spaardeel opgebouwd dat hoger is dan de fiscale vrijstelling. Daardoor dreigen veel Rabo-klanten een fiscale naheffing te ontvangen. Het gaat om spaarhypotheken verkocht onder de naam ‘SpaarZekerHypotheek’ of ’Opbouwhypotheek’.

Wat heeft de problemen veroorzaakt?

Er kunnen meerdere redenen voor een te hoge opbouw van het spaardeel verantwoordelijk zijn:

  • extra aflossingen;
  • echtscheiding;
  • versobering van het fiscale regime;
  • maar in een aantal gevallen is gewoonweg fout geadviseerd.

Door wijzigingen in de fiscale regelgeving kon er minder belastingvrij spaardeel worden opgebouwd. Vanaf 2013 werd dat soort spaarhypotheken sowieso niet meer verkocht.
Wat is een spaarhypotheek?

De spaarhypotheek is eigenlijk een variant van een hypotheek met levensverzekering. Bij een spaarhypotheek wordt gedurende de looptijd niet afgelost. Wel is de geldnemer maandelijks premie verschuldigd voor een gemengde verzekering. Die premie bestaat uit twee delen:

  • met het spaardeel daarvan wordt vermogen opgebouwd om de hypotheek aan het einde van de looptijd af te lossen;
  • het overlijdensrisicodeel van de premie is bedoeld om de lening af te lossen bij voortijdig overlijden.

Fiscale vrijstelling bij spaarhypotheek

Het opgebouwde vermogen bij een spaarhypotheek mag maximaal 162.500 euro per persoon bedragen, zonder dat daar bij afloop belasting over verschuldigd is. Fiscale partners kunnen op die manier 325.000 euro sparen om er hun lening mee af te lossen.

Fiscale naheffing tot 40.000 denkbaar

Voor elke euro extra die er bij afloop aan spaardeel is opgebouwd, moet worden afgerekend met de fiscus. En dat nu, kan duizenden klanten van Rabobank overkomen. Bij veel houders van een SpaarZekerHypotheek is per abuis alleen de kostwinner gekoppeld aan het spaardeel. In dat geval wordt op de einddatum een fikse naheffing opgelegd. Daarmee kunnen bedragen tot wel 40.000 euro gemoeid zijn.
Voorstellen om vergissing te herstellen

Om zicht te krijgen op de exacte omvang van het euvel is door de bank een speciaal team gevormd. Houders van een SpaarZekerHypotheek worden benaderd met voorstellen om de vergissing recht te trekken. Rabo-bank geeft aan zelf de kosten voor reparatie te willen dragen. Vooralsnog worden die geschat op zo’n slordige 7 miljoen euro.