Bitcoins kopen: er zijn meerdere mogelijkheden

BitcoinsDe koers van bitcoins steeg sinds 2012 explosief. Zelfs tegenvallers door aanvallen van hackers hebben daar niets aan kunnen veranderen. Wie enkele jaren geleden voor een paar honderd euro bitcoins kocht, is nu miljonair. Maar hoe word je eigenaar van bitcoins en waar kan je bitcoins kopen?

Vraag naar anoniem geld neemt voortdurend toe

Bitcoins hebben de afgelopen jaren een opzienbarende opmars laten zien. Alleen al in 2016 is de koers van de bitcoin met meer dan 126 procent gestegen. En in 2017 bereikte de bitcoin nieuwe hoogtepunten van meer dan 11.000 dollar. Sommige analisten voorspellen voor de bitcoin prijsstijgingen tot wel 500.000 dollar. Anderen noemen bitcoins “gebakken lucht” en menen dat ze waardeloos zijn. Maar uiteindelijk wordt de prijs van bitcoins toch bepaald door vraag en aanbod. En de vraag naar anoniem geld zoals de bitcoin, neemt voortdurend toe. Oorzaken waren onder meer:

  • controles op kapitaalverkeer in China. Die kunnen worden omzeild met cryptogeld;
  • maar ook de aankoop van illegale waren in het darknet. Die worden doorgaans afgewikkeld via bitcoins;
  • en niet te vergeten speculatieve belegging in bitcoins.Hoe kan je bitcoins kopen?

Gezien de uitstekende prestaties, groeit de belangstelling voor de crypto-currency bij veel beleggers. Er zijn verschillende manieren om bitcoins te kopen:

  • kopen in de vorm van CDF-contracten;
  • echte bitcoins kopen;
  • bitcoinmarktplaatsen;
  • bitcoinruilbeurzen.

Bitcoins kopen als CDF

De eenvoudige manier: bitcoins kopen als CFD’s. Dat zijn financiële producten (contracten) waarmee alleen geprofiteerd kan worden van een koersstijging of -daling. Wie op deze manier bitcoins verwerft wil voornamelijk profiteren van de prestaties van de bitcoin. Hij is minder gefocust op het aspect anonimiteit. Een bitcoin-CFD kan men als waardepapier beschouwen. Je participeert rechtstreeks in de ontwikkeling van de bitcoin-koers, maar je bezit geen fysieke bitcoins. Voor erg speculatief ingestelde beleggers kan een hefboom tot maximaal 30 worden ingezet via een bitcoin-CFD. De CFD stijgt of daalt dan 30 keer zoveel als de originele bitcoin. Een één-op-één- participatie is natuurlijk ook mogelijk.

Echte bitcoins kopen

Wie naast waardestijging gebaat is bij anonimiteit, komt niet aan echte bitcoins voorbij. Heeft men eenmaal besloten om echte bitcoins te kopen, dan is het bezit van een zogenaamde ‘wallet’ een basisvoorwaarde. Deze elektronische portemonnee is vergelijkbaar met een betaalrekening omdat men daarmee overschrijvingen kan verrichten en bitcoins kan ontvangen. Wat dat betreft verschilt de overboeking van bitcoins in principe niet van een bankoverschrijving. Alleen wordt in plaats van een rekeningnummer over een een ontvangstadres gesproken. Digitale valuta worden echter zonder tussenpersoon rechtstreeks van persoon naar persoon verzonden. Daarom zijn de kosten lager dan bij banken.

Als bitcoins op meerdere portals worden gekocht, kunnen die allemaal in één bitcoin-wallet worden gecombineerd. Voor alledaags gebruik volstaat een bitcoin- wallet op de smartphone. Maar er is ook zo’n portemonnee voor online betalingen op de pc of tablet. Na het downloaden en installeren van een Bitcoin-wallet, moet die worden beveiligd met een sterk wachtwoord, ook wel Passphrase genoemd. Die toegangscode moet vervolgens voor elke toekomstige transactie worden ingevoerd.

Bitcoin-marktplaatsen

Wie de crypto-valuta bitcoin wil kopen, kan dat ook online doen op een zogenaamde bitcoin-marktplaatsen. Hier communiceren gebruikers rechtstreeks met elkaar, zodat de prijs min of meer door vraag en aanbod tot stand komt. Dat resulteert in de regel in een relatief goede bitcoin-koers.

Op marktplaatsen zoals bitcoin.de plaatsen geregistreerde gebruikers hun aanbiedingen om bitcoins te kopen of verkopen tegen een andere valuta. Kopers kunnen zo zien hoeveel bitcoins een verkoper aanbiedt en voor welke prijs. Een deal komt dán tot stand wanneer een aanbieding door een andere gebruiker wordt geaccepteerd. De aankoopprijs voor de overgenomen bitcoins wordt overgemaakt naar de bankrekening van de verkoper. Afhankelijk van de soort marktplaats, brengen beheerders een kleine vergoeding in rekening. Meestal is die vergoeding echter lager dan het prijsverschil tussen kopen en verkopen bij wisselkantoren. Kopers en verkopers betalen elk de helft van de bitcoin-kosten.Bitcoin-ruilbeurzen

Bitcoin-ruilbeurzen bieden een alternatieve manier om bitcoins te kopen. De bekendste beurzen zijn Coinbase, Kraken en Poloniex. De bitcoin-prijzen op de verschillende handelsplatformen kunnen sterk variëren.

De digitale munt offline kopen

Maar bitcoins hoef je niet per se via internet te kopen. Er zijn verschillende manieren waarop de digitale munt offline voor contant geld kan worden gekocht. De goedkoopste en snelste manier om bitcoins te kopen, is om ze van een particulier te kopen. Verschillende platforms regelen privé-contacten met handelaren in de omgeving. Maar let op: die handel is zeer anoniem en ongereguleerd.