Tips voor succesvolle fondsenwerving

fondsenwervingAls het gaat om fondsenwerving, laten de meesten van ons het afweten. Begrijpelijk. Het is nogal confronterend om andere mensen te vragen om met hun zuur verdiende geld deel te nemen in vreemde projecten. Een eerste reactie zou kunnen zijn, “Waarom zou ik dat doen?” En misschien hebben we dan wel geen goed antwoord paraat.

Wat is fondsenwerving in wezen
Leer de gedachten van donateurs te lezen
Geld vragen: kwestie van oefening
Vraag om advies en krijg geld
Vraag een concreet bedrag

Wat is fondsenwerving in wezen?

In wezen is fondsenwerving niets meer dan een al bij een ander levende passie koppelen aan jouw project. Dat is niet zozeer een kwestie van overtuigen. Je helpt de ander datgene te realiseren wat hem zelf erg bezig houdt. Zodra potentiële geldgevers geloven dat jouw initiatief er toe doet, is geld geven niet langer de vraag. Natuurlijk zullen ze geven! Wat alleen telt is hoeveel je zal vragen. Maar jouw geldvraag hoeft je geen klamme handjes te bezorgen als je een aantal tips volgt.
Leer de gedachten van donateurs te lezen

Wat je van een potentiële donateur natuurlijk het liefst wil horen is: ” Wow, het is net alsof je mijn gedachten leest ”. Maar hoe kom je zover?

De gevoelens van geldgevers

Het ligt natuurlijk voor de hand dat je onderzoek doet naar de donateur als individu. Maar doe ook onderzoek naar de mensen als groep die aan jullie project bijdragen. Wil je doordringen tot de diepste gevoelens van geldgevers, dan moet je op deze vragen antwoord kunnen geven:

 • Welke woorden gebruiken ze?
 • Waarover praten ze als ze enthousiast zijn?
 • Waarom geven ze?
 • Welke andere projecten ondersteunen ze?
 • Wat zijn hun gemeenschappelijke bezwaren en zorgen over geld doneren?

Dankzij het internet hebben we gelukkig meer toegang tot informatie over potentiële geldgevers dan ooit.

We moeten de angsten en risico’s kunnen benoemen die elke donateur voelt, ook al worden die niet nadrukkelijk uitgesproken. Vervolgens kunnen we hun bestaande passies en verlangens projecteren op onze situatie. En uiteraard gebruiken we daarbij ook de taal die zij gebruiken. Met andere woorden, maak je zodanig eigen met wat je donateur bezighoudt, dat het lijkt alsof je diens gedachten hebt gelezen.

Geld vragen: kwestie van oefening

De beste manier om een ‘bedelgesprek’ te domineren, meer fondsen aan te boren en een blijvende geldstroom te creëren: oefen elk aspect van je vraag. Tegen de tijd dat je daadwerkelijk tegenover je ‘weldoener’ zit, moet je elke kant kennen die het gesprek op kan gaan:

 • ken daarom het gespreksthema door en door;
 • weet hoe je bezwaren op een elegante manier kan tackelen;
 • vind de juiste manier om je geldvraag te stellen.

Voor 100% concentreren op het gesprek

Alleen door voldoende oefening hoef je je deze dingen niet af te vragen tijdens het gesprek. Je kan je voor 100% concentreren op de conversatie met je potentiële geldschieter. Oefen daarom je gesprek! Het kan niet genoeg worden benadrukt.

 • Ga na hoe je de geldschieter gaat benaderen via de telefoon;
 • Plan hoe je het gesprek kan structureren;
 • Besluit hoe lang je  de kennismaking wil laten duren;
 • En hoe je soepel kunt overgaan tot de geldvraag zelf;
 • Oefen hardop, liefst voor een spiegel;
 • Wees kritisch naar jezelf. Je zult meer zelfvertrouwen hebben tijdens het gesprek.

Overval nooit met je geldvraag

Als potentiële geldschieters verrast zijn als je hen om geld vraagt, dan is er iets mis. Maak in je eerste contact duidelijk dat je met hen over je project wil praten en hoe je hen daarbij zou kunnen betrekken. Maak duidelijk dat, terwijl je oprecht geïnteresseerd bent in hen als persoon, er een diepere reden is voor je bezoek. Zo zijn ze in staat hun reactie, bezwaren en vragen voor te bereiden.

Vraag om advies en krijg geld

Er is een oude wijsheid als het gaat om het inzamelen van gelden. ‘Vraag je om geld, krijg je advies. Vraag je om advies, krijg je geld.’ Wat de meeste mensen echt willen, is dat er naar hen geluisterd wordt. Als je vraagt om advies, vertellen ze je ongevraagd over hun passie. Maar ook over hun grootste weerstand bij het doneren van geld.

En belangrijker nog, de persoon in kwestie voelt zich gewaardeerd en belangrijk. En dat is ook zo! Zij zijn degenen wiens enthousiasme het verschil maakt in de maatschappij. Vraag dus om hun inbreng en suggesties.
Vraag een concreet bedrag

Laat je donateur geen werk doen en vraag een concreet bedrag als bijdrage. Waarom dat belangrijk is? Omdat het een last bij de donateur wegneemt om te achterhalen welke bijdrage nodig of passend is. Hij kent niet jullie campagne-doelen. Jij wel. Dus help hem en laat hem niet zelf dat werk doen.

Fondsenwerving is een voorrecht

Vragen om geld wordt vaak als confronterend ervaren. Maar fondsenwerving is ook een enorm voorrecht. Je nodigt andere mensen uit om actie te ondernemen op een thema waarover ze zich oprecht zorgen maken.