Gebreken op vakantie? Vraag geld terug van het reisbureau

geld terug van vakantieBen je ontevreden over de vakantie die je geboekt hebt bij een reisbureau? Vraag dan geld terug bij de reisorganisator. En kom je er samen niet uit, dan kan de klacht worden voorgelegd aan de Geschillencommissie, commissie ‘Reizen’.

Klacht indienen over vakantie-gebreken
Reisbureau of hotel in gebreke?
Formulering in de reiscatalogus vaak bepalend
Wat mag je aan geld terug verwachten?
Voor welke gebreken is de touroperator aansprakelijk?
Meld gebreken direct bij de reisorganisator
Welke klachten kan je voorleggen aan de geschillencommissie?

Klacht indienen over vakantie-gebreken

Ongemakken die op vakantie door klimaat of natuur worden veroorzaakt, zullen we doorgaans op de koop toe moeten nemen. Geld terug vragen heeft dan weinig zin. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • een muggenplaag;
 • ongedierte;
 • een zandstorm;
 • of onbekende geuren.

Reisbureau of hotel in gebreke?

Je hebt dergelijke ongemakken te accepteren, mits die ter plekke niet als uitzonderlijk gelden. In dat geval hebben claims waarbij vakantiegangers geld terug vragen weinig kans van slagen. Anders is het als de omstandigheden extreem waren en reisbureau en/of hotel er iets aan hadden kunnen doen, maar dat hebben nagelaten.

Formulering in reiscatalogus vaak bepalend

Belangrijk is om al vóór de boeking aandacht te besteden aan aanwijzingen in de reisbeschrijving, die kunnen wijzen op bepaalde ongemakken ter plaatse. Wordt over een “rustige hotellocatie” gesproken terwijl in werkelijkheid disco-lawaai slapen de halve nacht onmogelijk maakt, dan kan men tot wel 60 procent van de reissom terugkrijgen. Maar vermeldde de reiscatalogus dat het hotel in een druk uitgaansgebied lag waar met name jongeren hun vakantie doorbrengen, dan hoeft een reisorganisator geen schade te vergoeden.
Wat mag je aan geld terug verwachten?

Er is een aantal klachten dat in de praktijk regelmatig leidt tot vergoeding. De hoogte van die vergoeding is mede afhankelijk van de aard van de gebreken:

 • Vuile accommodatie: ingeval van een smerig onderkomen is, afhankelijk van de omvang, 10 tot 30 procent prijsverlaging per betrokken dag te claimen;
 • Voor een vies strand daarentegen, kan men de reisorganisator niet aansprakelijk stellen. Openbare stranden zijn in andere landen vaak “natuurlijk” en ze worden nauwelijks onderhouden. Het zou anders zijn als het strandgedeelte als hotelstrand deel uitmaakte van de geboekte vakantie. In dat geval kan doorgaans 20 procent van de reissom worden teruggevraagd;
 • Bij uitval of afwezigheid van een toegezegde airconditioning in een vakantiebestemming met hoge temperaturen, is tot 20 procent terug te vorderen;
 • Als er tijdens de gehele vakantie geen bagage is, omdat die niet op de vakantiebestemming is aangekomen: 50 procent korting op de reissom.

Voor welke gebreken is de touroperator aansprakelijk?

Criminaliteit in een vakantie-oord wordt beschouwd als een ‘algemeen risico behorend bij het leven’. Om een touroperator in deze aansprakelijkheid te houden, moet de vakantieganger in staat zijn om om verzuim te bewijzen. Vonden er al eerder meerdere diefstallen in een hotel plaats, dan had hij vakantiegangers daarvan vóór aankomst op de hoogte moeten stellen. Laat de reisorganisator dit na, dan loopt hij het risico een schadeloosstelling te moeten betalen. In de praktijk is dit doorgaans echter moeilijk aan te tonen.
Meld gebreken direct bij de reisorganisator

Heel belangrijk: vakantiegangers moeten zich al ter plekke en onmiddellijk beklagen over eventuele tekortkomingen en dat later kunnen bewijzen. Je moet de reisorganisator een kans geven om de tekortkomingen te verhelpen. Gebeurt dat niet, dan moeten vakantiegangers hun claims uiterlijk één maand na de geplande terugreis schriftelijk indienen bij de reisorganisator, anders vervallen die. Voor het indienen van dergelijke claims kunnen voorbeeldbrieven op internet worden gedownload.

Welke klachten kan je voorleggen aan de geschillencommissie?

De klachten die je aan de geschillencommissie kan voorleggen, betreffen vooral:

 • het onderkomen;
 • het programma van de reis;
 • vervoersgebreken.

Geld terug van geschillencommissie

Doorgaans spreekt men de reisorganisator aan voor de klacht. Die is immers ook verantwoordelijk voor fouten van het reisbureau dat de boeking verzorgde. De kosten voor het voorleggen van een klacht bij de commissie Reizen, variërend van 75 tot 125 euro, krijgt de klager terug als de commissie hem in het gelijk stelt.