Dubbel uitgegeven rekeningnummers

Dubbel uitgegeven rekeningnummersAan veel klanten bij ABN Amro werden in 2017 per abuis dubbel uitgegeven rekeningnummers toegekend. Die nummers waren al uitgegeven aan een klant bij een andere bank. In totaal bleek ABN Amro 12.000 rekeningnummers dubbel te hebben uitgegeven. Het betrof oude 9-cijferige bankrekeningnummers die vrijkwamen bij het samengaan met Fortis Nederland.

Tekort aan bankrekeningnummers

Het lag in de bedoeling om de betrokken rekeningnummers voor verder gebruik te blokkeren. Door een misverstand bij de samenvoeging van systemen van AMRO en Fortis, zou die blokkade onbedoeld zijn opgeheven. De betrokken rekeningnummers werden door AMRO bank overgedragen aan Equens. Binnen het eurogebied bestond op dat moment immers een tekort aan bankrekeningnummers.
Equens houdt zich als verwerkingscentrale onder meer bezig met Europees betalingsverkeer.Dubbel uitgegeven rekeningnummers bij toeval ontdekt

In oktober 2017 werd de uitgave van de dubbele rekeningnummers bij toeval geconstateerd. Aanleiding was een geblokkeerde spoedoverboeking bij ABN Amro.

Overboeking naar foutieve rekening niet waarschijnlijk

De kans dat gelden naar een verkeerde persoon of instelling zijn overgeboekt, lijkt overigens niet waarschijnlijk.

  • Aan Europese bankrekeningnummers is bij de invoering van het IBAN-systeem in 2014 een eigen landcode en een specifieke bankcode toegevoegd;
  • En vanaf 2017 controleren diverse Nederlandse grootbanken bij overboekingen ook de namen van begunstigden.

Maar uiteraard is dubbele uitgifte van bankrekeningnummers niet de bedoeling. Mocht ondanks deze extra beveiligingen toch sprake zijn van een foutieve overboeking, dan zou het niet misstaan als de betrokken klant daar schadeloos voor wordt gesteld.


Herstelacties van ABN Amro

Medio november 2017 startte ABN Amro met herstel van de vergissing. Dagelijks werd daartoe aan 350 particuliere en 60 zakelijke relaties een nieuw rekeningnummer toegekend. Hun oude, dubbel uitgegeven rekeningnummer konden ze tot eind 2017 blijven gebruiken. Daarna zouden die definitief vervallen.