Subsidie duurzame energie aanvragen

subsidie duurzame energieWie zelf duurzame energie opwekt, kan ‘subsidie duurzame energie’ daarvoor aanvragen. De regeling geldt voor de installatie van zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. Het kabinet Rutte trok daar in 2016 bijvoorbeeld 70 miljoen euro voor uit.

Overgang duurzame energie stimuleren

De energievoorziening in Nederland zal drastisch wijzigen. Bij de verwarming van onze woningen moeten we minder gas en meer duurzame energie aanwenden. Op die manier zullen we de CO2-uitstoot aanmerkelijk terugdringen. Daarnaast kunnen huishoudens zich verheugen op een lagere energierekening. De overheid wil die ontwikkeling met het verstrekken van subsidie duurzame energie bevorderen. Men wil de overgang naar een duurzame energievoorziening zo ook financieel aantrekkelijk maken. In dat verband is trouwens ook gebouwgebonden financiering een zeer aantrekkelijk concept dat aandacht verdient.

Aanvragen subsidie duurzame energie

Men kan subsidie duurzame energie aanvragen voor meerdere soorten apparaten. Met subsidie, officieel  “Investeringssubsidie duurzame energie” (ISDE) kan je een financiële bijdrage ontvangen. Onder meer voor aanschaf van:

  • zonneboilers;
  • warmtepompen;
  • en pelletkachels.

Aanvragen van de subsidie duurzame energie waren vooralsnog beperkt tot het jaar 2016. De aanvragen nam men op volgorde van binnenkomst in behandeling.
Subsidie aanvragen voor aanschaf zonneboiler

Een zonneboiler bijvoorbeeld zet zonlicht om naar warmte. Die kan men inzetten voor de verwarming van vertrekken of water. In aanschaf kost een zonneboiler zo’n 2500 tot 5000 euro.  Je kan er gemiddeld ongeveer 130 euro per jaar mee besparen. Huishoudens konden voor de aanschaf een subsidie tot € 650 euro ontvangen. Een en ander afhankelijk van het type boiler.

Subsidie aanvragen voor aanschaf warmtepomp

Een warmtepomp is een toestel dat warmte aan de omgevingslucht , de bodem of het grondwater onttrekt.  Daarmee kan men dan woonvertrekken verwarmen. In bestaande huizen is doorgaans sprake van zogenaamde hybride warmtepompen. Die installeert men in combinatie met een CV-ketel.

Met de aanschaf van een hybride warmtepomp is een bedrag tussen 5000 en 7000 euro gemoeid. Een doorsnee huishouden realiseert er jaarlijks een besparing mee van 200 tot 300 euro. Particulieren konden voor aanschaf van een warmtepomp tot 1.500 euro subsidie krijgen. Ook weer afhankelijk van het type pomp.

Subsidie aanvragen voor aanschaf pelletkachel

In een pelletkachel verbrandt men blokjes samengeperst houtafval. Pelletkachels zien er niet veel anders uit dan houtkachels. Maar ze zijn veel energiezuiniger. Een doorsnee huishouden kan er een kleine 500 euro per jaar mee besparen. Met de aanschaf is een bedrag van circa 4000 euro gemoeid. Particulieren konden voor de aanschaf van een pelletkachel minimaal 500 euro subsidie krijgen. Meer is zelfs ook nog mogelijk als de kachel een hoger vermogen dan 10 kilowatt levert.  Voor elke kilowatt extra nog eens 50 euro aan subsidie extra.
Lening uit het Nationaal Energiebespaarfonds

Huiseigenaren die wilden investeren in een energiezuinige woning konden vanaf 2014 al een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds. Men kon er een krediet krijgen voor de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen.