Wat zegt Facebook over je kredietwaardigheid

kredietwaardigheidBanken scannen sociale netwerken als Facebook om de kredietwaardigheid van klanten te beoordelen. Wat mensen op Facebook posten, kan dus cruciaal zijn voor het krijgen van een lening. Banken vinden het ondanks de lage rente steeds moeilijker om kredieten te verkopen. Daarom zijn ze op zoek naar nieuwe wegen. Ze richten zich steeds meer op klanten die volgens traditionele maatstaven niet kredietwaardig zijn.  

Kredietwaardigheid beoordelen soms lastig

Het beoordelen van kredietwaardigheid via Facebook is niet gebaseerd op een vermeend onvermogen of onwil om te betalen. Het is vooral ingegeven door een gebrek aan informatie over personen:

  • doorgaans omdat ze jong zijn;
  • of omdat ze pas kort in ons land verblijven.

In beide gevallen bezitten ze nog geen traceerbare gegevens om hun kredietwaardigheid te beoordelen.
Banken snuffelen steeds meer op Facebook

Om de kredietwaardigheid van die klanten te beoordelen, ontwikkelden Amerikaanse kredietanalisten nieuwe methoden.

  • facebookberichten;
  • lidmaatschappen van videotheken;
  • of telefoonrekeningen.

Dat moet informatie verschaffen of iemand die tot dan geen lening kreeg, misschien toch geen groot kredietrisico voorstelt.  Ook willen banken met  evaluatie van facebookberichten achterhalen of de persoon zijn lening al dan niet kan terugbetalen:

  • Wie regelmatig schrijft dat hij dronken was, verslechtert zijn persoonlijke kredietwaardigheid;
  • Wie zelden verhuist daarentegen, ontvangt pluspunten.

Mensen zonder traditioneel leenverleden

Banken hebben problemen om nieuwe leningen te verstrekken. De middenklasse in veel landen is immers al voldoende voorzien van kredieten.  Kredietanalisten komen nu tegemoet aan die groeiende vraag van banken. De sector mist inkomsten als ze kredietaanvragen van mensen zonder “traditioneel leenverleden” afwijzen.

Banken keken al jaren reikhalzend uit naar een passende oplossing voor dit probleem. Analisten ontwikkelden daarom een nieuwe en betrouwbare methode. Die moet krediet mogelijk maken voor miljoenen mensen die anders buiten de boot vallen. Dat deden ze samen met enkele creditcardmaatschappijen.
Krediet: ja of nee?

Het systeem geeft mensen een positieve beoordeling als ze regelmatig hun telefoon- of elektriciteitsrekening betalen. Om kredietwaardig over te komen, volstaat het ook als je maar zelden verhuist. Want wat betekent dat? Dat je waarschijnlijk regelmatig je huur betaalt. Je staat niet te boek als zogenaamde “huur-nomade”.