Kinderalimentatie niet meer fiscaal aftrekbaar

kinderalimentatieVeel vaders moeten vanaf 1 januari 2015 per maand fors meer betalen aan kinderalimentatie. Vanaf die datum is die verplichting namelijk niet meer fiscaal aftrekbaar. En dat betekent dat die vaders maandelijks soms honderden euro’s minder kunnen besteden.

Kinderalimentatie niet langer aftrekbaar

Duizenden ouders, vooral vaders, die kinderalimentatie betalen, kunnen die vanaf 2015 niet meer aftrekken van de belastingen. Dat komt erop neer dat men soms honderden euro’s maandelijks minder te besteden heeft. Advocaten en mediators kregen in dat verband te maken met een grote toeloop van ouderparen. Ouders die daardoor in conflict dreigden te raken en/of een herberekening wilden.

Geld als voornaamste twistpunt

En laten we eerlijk wezen, geld is nog altijd het voornaamste twistpunt tussen ex-partners. Zit je toch al niet zo ruim in je financiële middelen? Dan maakt het wel een wereld van verschil:

 • eerst was je maandelijks pakweg 125 euro aan kinderalimentatie verschuldigd;
 • en na 1 januari 2015 moet je plotseling 200 euro ophoesten.

Er zijn tal van vaders die in principe wel bereid zijn om te betalen. Maar het is moeilijk te verteren dat ze door een simpele fiscale maatregel financieel in de problemen raken.
Wetswijziging kinderalimentatie bracht veel onrust

De wetswijziging over de kinderalimentatie bracht veel onrust bij gescheiden ouders. Ter illustratie een rekenvoorbeeld:

 • iemand betaalde tot 2015 maandelijks 400 euro bruto voor zijn kinderen;
 • van dat bedrag ontving hij zo’n 175 euro retour van de fiscus;
 • hij maakte destijds met zijn ex afspraken en koos bewust voor een hoger maandbedrag. Juist vanwege die belastingteruggave;
 • nu dat voordeel wegvalt, blijven die afspraken gelden;
 • wil hij ze aanpassen? Dan moet hij eerst de gang naar de rechter maken. En dat kost handen vol geld.

Drukke tijden voor advocaten gespecialiseerd in familierecht. Voordat de wetswijziging in werking trad, waren de eerste stellen al langs geweest. Ze wilden de hoogte van het alimentatiebedrag opnieuw vaststellen.

Landelijk Bureau Inning en Alimentatie

Jaarlijks vragen ook vele duizenden Nederlanders om advies bij het Landelijk Bureau Inning en Alimentatie en Ouderbijdragen. Die moeten assisteren om vastgelopen alimentatieregelingen weer op gang te helpen. Veel mensen vinden het nu al moeilijk om te achterhalen voor welke bijdragen men in aanmerking komt. Met name burgers met een laag inkomen weten meestal niet waarop ze aanspraak kunnen maken. Het kabinet vond dat het voor ouders allemaal een stuk eenvoudiger moest worden in de wirwar van kindregelingen. Om die reden bracht men het aantal kindregelingen terug van elf naar vijf.
Minder kinderalimentatie betalen

De nieuwe regelgeving kan in bepaalde gevallen trouwens ook zeer onredelijk uitpakken. Soms hoeven ouders namelijk aanzienlijk minder of zelfs helemaal niet meer bij te dragen aan het onderhoud van hun kinderen. Dat is niet eenvoudig uit te leggen maar het werkt als volgt:

 • de alleenstaande ouder kan vanaf 2015 aanspraak kan maken op een hoger kindgebonden budget;
 • daardoor kan de kinderalimentatie lager uitpakken;
 • de gehanteerde rekenmethode baseert zich namelijk op de financiële behoefte van elk kind;
 • en komt dat geld binnen via andere bijdragen, dan brengt men dat op de kinderalimentatie in mindering.