Goud als alternatief voor spaarrekening

goud in plaats van spaarrekeningDe ECB is de beste pleitbezorger voor goud. Het argument dat goud geen rente-inkomsten genereert, is in tijden van historisch lage rente maar betrekkelijk. Zelfs staatsobligaties met een uitstekende kredietwaardigheid, bieden een negatieve rente. Onder die omstandigheden maken alternatieve vormen van vermogensbescherming een sterke heropleving door. 

Door te sparen neemt ons vermogen af

Nog steeds parkeren we ons geld bij voorkeur op een spaarrekening bij de bank. Maar ook al geldt de spaarrekening als bijzonder veilig, toch verliezen spaarders al jaren een deel van hun geld. Door inflatie en belastingen neemt de waarde van hun spaarvermogen voortdurend af.

Lage rente doet beleggers terugkeren naar goud

Spaarders die hun geld trouw in traditionele spaarproducten blijven beleggen, worden gestraft. Kredietnemers daarentegen profiteren van de lage rente. Het moedigt hen zelfs aan om meer schulden te maken. En omdat de rente voor langere tijd laag lijkt te blijven, raakt goud weer in de belangstelling. Wil je het kopen? Maak je dan geen zorgen over de schamele rente-inkomsten.  Je kan er rustig in beleggen. In tijden van lage rente gelden drie beleggingsvormen die vermogen beschermen:

  • aandelen,
  • vastgoed;
  • en goud.

Eigenlijk zou men het edelmetaal in financiële adviezen standaard moeten aanprijzen om zich in te dekken tegen waardeverlies. In welke omvang dat moet gebeuren? Dat bepaalt de klant samen met de financieel adviseur. In principe echter, is het geschikt voor elke klant.
Sparen en tegelijk een positie in goud opbouwen

De verbinding tussen een traditioneel spaarproduct en een belegging in edelmetaal, is ook geen probleem. Er bestaan daarvoor speciale spaarplannen:

  • de klant legt periodiek (bv. maandelijks) een spaarbedrag in;
  • en bij het bereiken van een bepaald spaarbedrag ontvangt hij een overeengekomen hoeveelheid goud.

Net als bij traditioneel sparen, stort je dus maandelijks geld op een spaarrekening. Maar ondertussen bouw je stukje bij beetje een positie in goud op.

Goud behoudt zijn koopkracht

Goud is een heel solide alternatief voor sparen en draagt bij aan vermogensbehoud. Graag wil ik dat met een voorbeeld illustreren:

  • de prijs van ruwe olie, omgerekend in goud, bleef in de afgelopen 60 jaar constant;
  • men krijgt met één gram goud dus ongeveer evenveel olie als in 1964;
  • een noemenswaarde waardestijging was er niet, maar goud behield wel zijn koopkracht;
  • de dollar en veel andere valuta’s hebben in de voorbije decennia aanzienlijk aan koopkracht ingeboet. Maar het edelmetaal bleef al die tijd stabiel.
Banken missen noodzaak om hoge rente te vergoeden

Vanwege louter lage rentes weet de spaarzame burger niet meer wat te doen met spaargeld. De tijd dat we ons geld tegen 6% rente op een direct opvraagbare spaarrekening bij een IJslandse bank parkeerden, is allang voorbij. Een periode van “financiële repressie” is aangebroken. Daaronder verstaan economen een geleidelijke aantasting van ons gespaard vermogen. Voor een deel is dat ook bevorderd door monetaire maatregelen van de overheid.

Banken kunnen nagenoeg gratis lenen bij de ECB

De centrale bank drukt de rente zo sterk, dat spaarders een deel van hun vermogen verliezen door inflatie. De rente-inkomsten compenseren de waarde van hun geld nauwelijks of niet. En bij banken is er geen noodzaak meer om klanten een hoge rente te vergoeden. Ze kunnen het immers nagenoeg “voor niets” lenen bij de ECB.