Crowdfunding privé-uitgaven

crowdfunding privé-uitgavenJe medemens om geld vragen. Het is een actie die ons doorgaans enige moeite kost. We moeten daarvoor  toch de nodige schroom  overwinnen. Op internet voelen we ons minder geremd. En we kunnen er met relatief weinig inspanning veel meer mensen bereiken. Als je geld “op straat” inzamelt, is de situatie veel minder voorspelbaar. Wat in ieder geval vast staat? Veel kleine bijdragen kunnen bij crowdfunding tot een aanzienlijk bedrag uitgroeien.

Crowdfunding privé-uitgaven: moderne vorm van bedelen?

In de VS beginnen steeds meer mensen een succesvolle crowdfunding-campagne om privé-uitgaven te financieren:

  • geld voor een belangrijke operatie;
  • voor een nieuwe auto;
  • of zelfs een huwelijksreis.

Ook in Nederland beproeven de eerste consumenten hun geluk:

  • Is crowdfunding privé-uitgaven een gat in de markt?
  • of moeten we het beschouwen als een moderne vorm van bedelen?
Crowdfunding door particulieren voor medische ingrepen

Crowdfunding door particulieren voor medische ingrepen slaat in Amerika sneller aan dan in ons land. Dat is niet verwonderlijk. De gezondheidszorg in de VS is er minder goed ontwikkeld.  Het is gewoon dat patiënten binnen de kring van familie en kennissen vragen om financiële steun voor een behandeling. Maar geld inzamelen voor privézaken heeft niet alleen kans van slagen bij kostbare medische ingrepen:

  • zo is een atleet op zoek naar sponsors omdat hij zich wil kwalificeren voor de Olympische Zomerspelen in 2020 in Japan ;
  • of een jong stelletje is op zoek is naar donateurs die hun droomhuwelijk willen financieren;
  • en een 20-jarige gamer uit Leiden wist op die manier 300 euro in te zamelen voor een nieuwe Nintendo. Die had zijn plotseling overleden vader hem als kerstgeschenk toegezegd.
Crowdfunden privé-uitgaven:  financieringsobject ben je zelf

Als alternatieve vorm van financiering voor jonge bedrijven en starters heeft crowdfunding zich al voldoende bewezen. Anders dan crowdfunding van privé-uitgaven ontvangen geldgevers een vergoeding die er telkens weer anders uit kan zien. Die vergoeding is meestal afhankelijk van het gefinancierde project:

  • bij culturele projecten bijvoorbeeld een exemplaar van het uitgegeven boek. Of een kleine rol in een filmprojekt;
  • bij technische projecten ontvangen de donateurs meestal het nieuwe product. Daarvoor hebben ze vooraf betaald.

Maar de bedragen die in ons land tot dusver werden ingezameld voor privé-doeleinden zijn nog relatief gering.

Geld inzamelen voor privé-uitgaven staat nog in de kinderschoenen

Crowdfunding van privé-uitgaven staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Mensen experimenteren ermee en proberen uit te vinden wat werkt. Maar hoe dan ook, het fenomeen wordt door kenners niet als een moderne vorm van bedelen afgedaan. De oproepen voor giften richten zich immers niet in de eerste plaats op onbekende weldoeners. Het zijn eerder familieleden en vrienden die je net zo goed offline om geld zou kunnen vragen.