Sportsponsoring lijdt onder financiële crisis

sportsponsoringEen economische en financiële crisis doet  sportsponsoring wereldwijd inzakken. Opvallend: voetbal blijft het ook dan toch relatief goed doen. Een sport als schaatsen daarentegen heeft duidelijk te lijden van een financiële crisis.

Zonder geldschieters is veel ondenkbaar

Sponsoring is een belangrijk onderdeel van ons economisch leven. Veel zou zonder sponsoring ondenkbaar zijn:

 • sporters die dankzij sponsoring hun sport kunnen beoefenen;
 • veel uitvindingen en ontwikkelingen zouden al in de planningsfase blijven steken;
 • kunst en cultuur, expedities en evenementen zoals muziekfestivals of seminars konden niet plaatsvinden;
 • en veel non-profit-organisaties zouden zonder geld van sponsors helemaal niet kunnen bestaan.

90% Van de sponsoring is sportsponsoring

Ook in het Nederlandse bedrijfsleven is sponsoring inmiddels integraal onderdeel van de marketingmix. Daarbij focust zich bijna 90 procent van de sponsors op sport. In een grote populariteit kunnen verheugen:

 • voetbal;
 • in mindere mate schaatsen;
 • en wielrennen.

Daarnaast investeert 70 procent van de Nederlandse sponsors in evenementen.

Waarom sportsponsoring?

De belangrijkste beweegredenen voor sportsponsoring zijn:

 • een grotere naamsbekendheid verwerven;
 • verbeteren van het imago.Op welke manieren kan men sportsponsoring bedrijven?

Er zijn drie sportcategorieën die geschikt zijn voor sponsoring:

Een optimaal resultaat bereik je als sponsor als je actief bent  in alle drie de gebieden.

Hoe sportsponsoring lijdt onder de financiële crisis

Als gevolg van een economische en financiële crisis zakt sportsponsoring wereldwijd meestal fors in. Zelfs in de als paradijselijk aangemerkte gebieden van de Oost-Europese oligarchen,  zegt men sportieve evenementen af. Ter illustratie de Olympische Winterspelen van 2014. De Russische regering streepte bij het opknappen van het vakantieoord Sotsji een half miljard euro uit het oorspronkelijke budget.

Schaatsen niet in trek voor sportsponsoring

Met 23 medailles keerden de Nederlandse schaatsers terug na die Olympische Winterspelen van 2014. Maar toen het feestgedruis voorbij was, diende zich een harde realiteit aan. Veel schaatsers wisten voor 2015 nog niet voor welke ploeg ze zouden uitkomen of wie hun sponsor was. Schaatsen wordt door sponsors niet als een populaire sport gezien. Je bent feitelijk maar 3 maanden per jaar als geldschieter in beeld. Daarna verdwijnt het schaatsen weer naar de achtergrond.

Het afhaken van schaatssponsoren na de Olympische Spelen is trouwens niks nieuws. Veel bedrijven evalueren een olympisch traject met hun schaatsploeg en beraden zich dan opnieuw. Gelukkig is  de impact van schaatsen is ons land gigantisch. Daarom mag men ervan uitgaan dat telkens weer nieuwe sponsoren zullen opstaan.Voetbal doet het relatief goed

Dalen de sponsorinkomsten als gevolg van een financiële crisis, dan neemt voetbal een uitzonderingspositie in. De effecten zijn voelbaar, maar lang niet zo duidelijk als bij veel andere sporten.  In tegenstelling tot veel andere sporten, vergaat het voetbal dus relatief goed qua sponsoring. Vooral de allerhoogste regionen tonen zich financieel zeer crisisbestendig. Men moet daarbij denken aan topclubs als:

 • Manchester United;
 • Real Madrid;
 • Bayern München.

Dat zijn uithangborden die unieke assets vertegenwoordigen.