De deurwaarder op bezoek

de deurwaarderAls de deurwaarder op bezoek komt, is dat voor veel mensen met schulden eerst een schok. De auto, de mobiele telefoon, de televisie, plotseling lijkt alles in gevaar. En dat terwijl met zo’n deurwaarder best te praten valt. En sommige dingen kán hij helemaal niet meenemen!

Wat doen als de deurwaarder voor je deur staat

Vele duizenden Nederlanders hebben schulden. En ligt er eenmaal een dwangbevel en staat de deurwaarder voor de deur? Dan schamen zich de meeste mensen de ogen uit het hoofd. Maar deurwaarders hebben best begrip voor de mensen die ze moeten opzoeken. Ga daarom geen onnodige discussies met hem aan. Maar hoe kunnen mensen met schulden dan het best reageren als de goede man voor de deur staat?

Moet je de deurwaarder wel binnenlaten?

Mensen vragen zich af of je de deurwaarder überhaupt moet binnenlaten? Nee, maar het is niet aan te bevelen om hem de toegang te weigeren! Negeer je zijn berichten of ontzeg je hem bij herhaling de toegang? Dan kan de deurwaarder zich de toegang verschaffen met een gerechtelijk bevel. Indien nodig opent men de woning of het appartement met hulp van een sleutelservice. En dan maakt men extra kosten.

Medewerkers incassobureau’s hebben geen rechten

Belangrijk: verwar de deurwaarder niet met de medewerker van een incassobureau. Deze mensen proberen schuldenaren meestal te intimideren maar hebben absoluut geen rechten.Welke informatie moet je aan de deurwaarder prijsgeven?

Probeer te voorkomen dat men nog meer kan  executeren (in beslag kan nemen). Geef daarom niet te veel informatie prijs:

  • als hij die informatie al niet heeft, hoef je hem niet te vertellen waar je werkt;
  • en geef hem ook niet ongevraagd het nummer van je bankrekening .

Mag de deurwaarder alle geld in beslag nemen?

Gaat het om loon of een uitkering? Dan kan men daarvan niet alles afnemen. Hij moet uitrekenen wat daarvan daadwerkelijk onder het beslag valt. Daarbij moet hij rekening houden met het aantal dagen dat resteert tot de volgende uitbetaling. Men moet voldoende overlaten voor je levensonderhoud.

Wat als men te veel in beslag neemt?

Heb je de indruk dat men meer heeft meegenomen dan je de schuldeisers schuldig bent? Dan moet je je dat niet laten welgevallen. Schakel een advocaat in en laat die contact opnemen met de rechtbank.Kan men mijn TV meenemen?

Nee! Je hebt het recht om je over het algemene wereldgebeuren te informeren. Een radio en tv zijn dus niet onderworpen aan beslaglegging.

Mag de deurwaarder de auto meenemen?

Heb je de auto nodig voor je werk? Dan kan hij ook die niet in beslag nemen. Maar kan je even goed met bus of trein naar je werk? En heb je de auto ook niet dringend voor andere zaken nodig? Dan moet je het voertuig afgeven. Alleen als je de auto puur voor het gemak bezit, moet die er dus aan geloven.