Kapitaal vermeerderen, hoe pak je dat aan?

kapitaal vermeerderenStel je hebt vijf- of tienduizend euro kapitaal over en je wil dat geld graag vermeerderen. Nog niet zo gemakkelijk in tijden van extreem lage rente. Stappenplan: hoe pak je dat het beste aan?

Hoe en waar je kapitaal beleggen?

Tienduizend euro kan in de ogen van veel mensen een flink kapitaal lijken.  Maar een bedrag van die omvang moet je eigenlijk altijd op korte termijn beschikbaar houden. Zo kun je er bij onvoorziene grotere uitgaven snel over beschikken. In dat verband is een eenvoudige spaarrekening de beste keuze. Toegegeven, de rente volstaat doorgaans nog niet om er de inflatie mee te compenseren.  Maar daarvoor heb je vrijwel geen verliesrisico en je kunt weer snel over je geld beschikken.
Kapitaal vermeerderen is niet eenvoudig

Bedenk dat kapitaal vermeerderen helemaal niet zo gemakkelijk is. Kies je voor een hoog rendement, dan moet je afzien van snelle beschikbaarheid. Of je neemt het risico op de koop toe dat geld ook wel eens minder waard wordt. Als dat voor jou geen probleem is, zou je bijvoorbeeld deelname in een aandelenfonds kunnen overwegen. Daarbij zijn standaardwaarden of indexfondsen aan te bevelen.

Stappenplan om meer kapitaal te verwerven

  • Oké, het spreekt niet meteen tot de verbeelding. Maar je doet er goed aan om eerst te investeren in een goede opleiding. Dat is de voorwaarde om  een goed betaalde baan te krijgen;
  • Investeer vervolgens 10 % van je netto-inkomen in beursfondsen zoals exchange-traded funds (ETF’s). Men noemt ze ook wel indextrackers;
  • Herbeleg alle eventuele dividendbetalingen voor de volle 100%;
  • Informeer je ook eens goed over het effect van samengestelde interest!
Je kapitaal zelf beleggen

Er zijn talloze online toepassingen om je kapitaal zelf aan de beurs te beleggen. Toch kun je die maar beter vergeten . Alleen aandelen zijn in dat verband de moeite waard om in te beleggen. Probleem daarbij:  in plaats van winst maken, kan je ook gemakkelijk geld verliezen. Bij banken en effectenbeurzen zitten professionele “spelers”. Die verkopen aan jou alleen wat hen winst oplevert.