Geld besparen zonder auto

zonder auto geld sparenZonder auto kan je veel besparen.  Want een auto kost veel geld. Voor dat zelfde geld kom je al een heel eind met trein of bus. Gemiddeld gaat ongeveer 15 procent van ons besteedbaar inkomen op aan de auto.

Alleen voor wonen geven we meer geld uit

Gemiddeld staat een auto elke dag rond 23 uur zomaar stil. We gebruiken hem voor het ritje naar het werk of een tochtje in onze vrije tijd. Maar die luttele minuten mobiliteit komen autobezitters duur te staan. Die uitgaven vormen de tweede grootste kostenpost in het huishoudbudget. Alleen voor wonen geven we nóg meer geld uit.
Hoeveel geld steken we op een mensenleven in de wagen?

Doorgerekend voor een heel leven, komt een autobezitter uit op een gigantische som van enkele honderdduizenden euro’s. Afhankelijk van de vraag of hij altijd een nieuwe of ook soms een gebruikte wagen koopt.

Kunnen we ook zonder auto?

Voor velen van ons een herkenbaar beeld. Het gebeurt je uitgerekend op oudejaarsavond op weg naar je ouders.  De wagen geeft de geest en blijft na 100 kilometer ergens in de polder staan. En een reparatie aan een twaalf jaar oude wagen met bijna 200.000 kilometers op de klok? Dat is duidelijk.  Dat loont niet meer. Maar de vraag die je al vaker bezig heeft gehouden: kan ik überhaupt nog zonder auto?

Onze bolide is niet langer het beste vervoermiddel

Je woont in een grote stad die pretendeert het principe van de groene golf te kennen. Maar toch dwingt elk stoplicht je tot stoppen. En in de parkeergarages vind je zelden plek. Dat maakt rijden erg stressvol en de wagen niet bepaald het beste vervoermiddel. Net als veel van je vrienden ga je daarom vaak met bus, trein of fiets. Eigenlijk heeft ieder van ons zich wel eens afgevraagd of hij ook wel zonder auto kan.
De auto verliest zijn aantrekkingskracht

Door de groeiende welvaart rolden er in de voorbije pakweg 75 jaar steeds meer auto’s van de band. Maar voor bewoners van stedelijke gebieden, voor kleine huishoudens en voor jongeren is een leven zonder auto steeds gewoner. De wagen verliest vooral voor jongeren zijn aantrekkingskracht. Voor veel dertigers volstaat het om er af en toe een te gebruiken zonder zelf eigenaar te zijn. En bijna 40 procent van de alleenstaanden heeft er volgens de statistieken al geen meer.