Boetes RDW juridisch gezien ongeldig

Boetes bij radarcontroleDe RDW liet boetes innen die juridisch gezien mogelijk ongeldig waren. De dienst deed dat via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bij houders van een kentekenbewijs voor onverzekerd rijden of rijden zonder APK .

Constatering verbalisant ontbreekt

Duizenden boetes voor onverzekerd rijden of rijden in een auto die niet APK-gekeurd is, kwamen waarschijnlijk niet volgens de regels tot stand. Dat werd geconcludeerd na een uitspraak van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in februari 2014. De betrokken boetes waren niet gebaseerd op een overtreding die door een verbalisant was geconstateerd. Ze kwamen tot stand door een administratieve vergelijking binnen de databestanden van RDW.

Boetes op basis van registercontrole RDW

De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) verricht op last van Justitie registercontroles met betrekking tot de keurings- en verzekeringsplicht. RDW kan daarvoor binnen haar kentekenregister de APK-vervaldatum checken.  Men legde aan houders van een kenteken een bekeuring op als een kenteken niet geschorst was en de APK-termijn verstreken was. Er was dus geen sprake van een overtreding die daadwerkelijk tijdens een politiecontrole of  flitscontrole was vastgesteld. Er kwam dus geen verbalisant aan te pas.
Boetes juridisch gezien ongeldig

Zijn bij een bepaald kenteken geen verzekeringsgegevens bekend? En kan de houder ervan ook niet binnen 6 weken aannemelijk maken dat hij wel verzekerd is? Dan wordt het betrokken dossier zonder meer doorgespeeld aan het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Lang werd bij die melding aan het incassobureau een administratieve code “verbalisant 404040” meegegeven. Maar het Hof oordeelde dat een dergelijke code niet kan worden herleid naar een specifieke opsporingsambtenaar. Daardoor was de boete juridisch gezien ongeldig.
Om hoeveel boetes gaat het?

Het RDW bekijkt met het Openbaar Ministerie (OM) of men eerder opgelegde boetes ongeldig zal verklaren. De precieze omvang van het probleem is niet exact bekend. Maar feit is dat er alleen al voor onverzekerd rijden elk jaar zo’n 200.000 beschikkingen worden uitgestuurd. Veel van die automobilisten hoeven de bekeuring misschien niet te betalen.