Paypal niet zonder risico

PayPalHet online betaalsysteem “Paypal” mag zich in een grote populariteit verheugen. Je kan er immers snel en gemakkelijk geld mee overmaken. Helaas bedenken oplichters steeds weer nieuwe technieken om gebruikers te misleiden. Gebruik van Paypal is dus zeker niet zonder risico.

Gratis rekening openen bij Paypal

Het online betaalsysteem is zo geliefd omdat het zeer makkelijk te gebruiken is. Je kan een gratis rekening heel eenvoudig openen en die koppelen aan een e-mailadres. Dit adres vervangt als het ware het rekeningnummer. Een overboeking gaat snel, veel sneller dan met een gewone bankrekening.

Bescherming van de koper

Daarbij komt ook nog de kopersbescherming. Ontvang je de goederen niet die je met PayPal hebt betaald? Dan krijg je in de meeste gevallen de schade vergoed. Om meer over de exacte voorwaarden te weten te komen, moet je de algemene voorwaarden aandachtig doorlezen.
Hoe gaan oplichters te werk?

Wel, laten we een voorbeeld geven:

  • internetgebruikster Linda wil een paar overbodige spullen verkopen;
  • ze presenteert die op een veilingsite en accepteert betalingen met PayPal;
  • ze verkoopt een object en ontvangt 1000 euro op haar PayPal-rekening;
  • de actieprijs bedraagt echter maar 100 euro.  De vermeende koper meldt zich daarom bij haar en geeft aan een invoerfout gemaakt te hebben;
  • hij vraagt overboeking van het overbodige deel van 900 euro op een normale bankrekening;
  • Linda is erg goedgelovig en maakt onmiddellijk de genoemde som over naar de opgegeven rekening.

Waar gaat het fout?

Wel, deze laatste transactie is niet gedekt door de kopersbescherming van PayPal. Linda had het bedrag weer terug kunnen boeken naar de oorspronkelijke rekening. Bovendien heeft ze de identiteit van de rekeninghouder niet kunnen verifiëren. Anders had ze ontdekt dat die niet overeenkwam met de identiteit van de koper.

Via phishing nemen criminelen het account over

Wat Linda niet wist, is dat een bedrieger met behulp van phishing de controle over haar account had overgenomen. De feitelijke eigenaar van het account meldt zich uiteindelijk bij Linda. Hij vordert de 1000 euro terug die op zijn rekening ontbreken. Een groot deel daarvan, heeft ze echter overgeboekt aan de fraudeur. Bovendien heeft ze hem ook de goederen verzonden. Ze was dus twee keer bedrogen.
Neem bij twijfel contact op met supportafdeling

Constateer je een dergelijke vermeende fout in de overboeking? Aarzel dan geen moment en neem contact op met de supportafdeling van PayPal. In dat geval had Linda misschien vernomen dat er iets niet klopte met het Paypal-account. In ieder geval had ze het te veel ontvangen bedrag op de PayPal-rekening moeten overmaken. En niet op een vreemde bankrekening.