Overboeking naar verkeerde rekening herstellen

Tekst Geen PaniekHoe snel is het niet gebeurd bij het internetbankieren? Een omdraaïng van cijfers en de overboeking naar  verkeerde rekening  is een feit. Goede raad is duur. Is het mogelijk om zo’n verkeerde overboeking weer te herstellen?

Moet bank overboeking naar verkeerde rekening herstellen?

Op banken rust geen verplichting om de gegevens van de begunstigde te vergelijken met de gegevens op de betaalopdracht (naam-nummer-controle). Maak je een fout bij het intoetsen van het rekeningnummer, dan ben daar zelf verantwoordelijk voor. Toch bestaat er een kleine kans dat je een overboeking naar verkeerde rekening ongedaan kan maken. Maar dan is het belangrijk om snel te handelen.Batchverwerking bij banken

Bepalend voor de vraag of een overboeking naar verkeerde rekening al dan niet hersteld kan worden, is of de opdracht daadwerkelijk aan de bank van begunstigde is doorgemeld. In de regel worden overboekingsopdrachten door de bank niet online-realtime uitgevoerd. De meeste bewerkingen bij banken worden batchgewijs doorgevoerd (een batch is een verzameling van meerdere opdrachten) en de voorbereiding daarvan neemt doorgaans meerdere uren in beslag. Zolang het geld niet is bijgeschreven op de verkeerde rekening, heb je goede kans om de opdracht terug te halen. Neem daarvoor contact op met je bank en beschrijf je probleem.

Gegevensuitwisseling met Equens

Als op een gegeven moment de batchverwerking voor girale overboekingen bij je bank is afgerond, moeten de gegevens voor verdere verwerking worden aangeboden bij Equens, de verwerkingscentrale van de gezamenlijke banken in Nederland (voorheen BankGiroCentrale en Interpay). Equens zorgt er simpel gezegd voor dat de bankrekening van de begunstigde wordt gecrediteerd en jouw rekening wordt gedebiteerd. Doorgaans zijn bij een simpele overboeking minimaal twee banken betrokken.


Datacom-uitwisseling tegenwoordig de standaard

In het verleden was ook met die gegevensuitwisseling minimaal één werkdag gemoeid omdat er sprake was van fysieke gegevensuitwisseling via tapes. Tegenwoordig verloopt dat proces uiteraard vele malen sneller omdat er sprake is van datacom-uitwisseling. Sommige banken communiceren wel meerdere malen per dag met Equens.

Wanneer kan de bank de opdracht nog tegenhouden

Uit het bovenstaande kan worden afgeleid dat de bank van de opdrachtgever alleen nog kan ingrijpen in het betaalproces als er nog geen gegevensuitwisseling met Equens heeft plaatsgevonden. In dat geval heeft men de mogelijkheid om jouw foutieve overboeking in de batch met betaalopdrachten te annuleren voordat deze naar Equens wordt gezonden.

Voordebitering

Het feit dat je bankrekening na opvraag in Internetbankieren al belast is, wil overigens niet zeggen dat de gegevens van je betaalopdracht al aan Equens werden doorgezonden. Veel banken doen namelijk aan voordebitering: dat wil zeggen dat ze jouw rekening al belasten voordat de betrokken betaalopdracht aan Equens werd doorgeleid.

Als het bedrag daadwerkelijk is afgeboekt

Is het geld daadwerkelijk al op de rekening van de ontvanger bijgeschreven, dan wordt herstel van de foutieve boeking al een stuk moeilijker.

De begunstigde heeft rekening bij jouw bank

Geluk kan je hebben als de andere rekening ook bij jouw bank wordt aangehouden. Dan is het voor je bank heel gemakkelijk om de rekeninghouder te lokaliseren en hem te verzoeken om de onterechte betaling terug te storten. Het bedrag zomaar terugboeken, mag de bank namelijk niet.

Begunstigde heeft een rekening elders

Wordt de rekening van begunstigde bij een andere bank aangehouden, dan moet die bank met haar cliënt contact opnemen. Houden mag een onbevoegde ontvanger het geld trouwens niet. Je bent weliswaar niet strafbaar als er plotseling geld van iemand anders op jouw rekening wordt bijgeschreven, maar je mag het niet opnemen of uitgeven.

Heeft terugvordering via rechter kans van slagen?

Eind 2014 maakte de gemeente Amsterdam een rechtzaak aanhangig om een bedrag van 185.000 euro terug te vorderen van iemand uit Brabant. De gemeente had bedoeld bedrag per abuis aan de man overgeboekt en hij weigerde dat terug te storten. Hij zou het geld al hebben aangewend om er schulden mee af te lossen en andere uitgaven te bekostigen. De beperkte opnamelimiet had hij handig omzeild door geld aan familie en bekenden over te boeken die hem behulpzaam waren bij het pinnen ervan. De overboeking betrof een vervalste factuur waarvoor later vijf verdachten werden aangehouden.

Uiteraard heeft een terugvorderingsprocedure via de rechter in dit soort gevallen een goede kans van slagen. Maar bij bedragen van geringere omvang zullen zich particulieren wel wachten om een dergelijke procedure op te starten omdat de uitslag daarvan niet bij voorbaat vaststaat.