Overboeking naar verkeerde rekening herstellen

Overboeking naar verkeerde rekeningHoe snel is het niet gebeurd bij het internetbankieren? Een omdraaiing van cijfers en de overboeking naar een verkeerde rekening  is een feit. Goede raad is duur. Is het mogelijk om zo’n foute overboeking  weer te herstellen?

Moet bank overboeking naar verkeerde rekening herstellen?

Op banken rustte nooit de verplichting om de gegevens van begunstigde te vergelijken met de gegevens op de betaalopdracht. Men noemt dat ook wel de  naam-nummer-controle. Maak je een fout bij het intoetsen van het rekeningnummer, dan ben daar zelf verantwoordelijk voor. Toch is er een kleine kans dat je een overboeking naar een verkeerde rekening ongedaan kan maken. Maar dan is het belangrijk om snel te handelen.
Batchverwerking bij banken

Wat bepaalt nu of men een overboeking naar verkeerde rekening al dan niet  kan herstellen? Dat is de vraag of de opdracht daadwerkelijk aan de bank van begunstigde is doorgemeld. In de regel voert de bank  overboekingsopdrachten niet online-realtime uit. De meeste bewerkingen voeren banken batchgewijs door. Een batch is een verzameling van meerdere opdrachten. De voorbereiding daarvan neemt doorgaans meerdere uren in beslag. Zolang het geld niet is bijgeschreven op de verkeerde rekening, heb je goede kans om de opdracht terug te halen. Neem daarvoor contact op met je bank en beschrijf je probleem.

Gegevensuitwisseling met Equens

Is op een gegeven moment de batchverwerking voor girale overboekingen bij de bank afgerond? Dan moet men de gegevens voor verdere verwerking aanbieden bij Equens. Dat is de verwerkingscentrale van de gezamenlijke banken in Nederland (voorheen BankGiroCentrale en Interpay). Simpel voorgesteld verzorgt Equens twee dingen:

  • creditering van (bijschrijving) de bankrekening van de begunstigde;
  • debitering (afboeking) van  jouw rekening.

Doorgaans zijn bij een simpele overboeking minimaal twee banken betrokken.
Datacom-uitwisseling tegenwoordig de standaard

Ooit was ook met die gegevensuitwisseling minimaal één werkdag gemoeid. Er was  immers sprake van fysieke gegevensuitwisseling via tapes. Tegenwoordig verloopt dat proces uiteraard vele malen sneller. Er is sprake  van datacom-uitwisseling. Sommige banken communiceren wel meerdere malen per dag met Equens.

Wanneer kan de bank de opdracht nog tegenhouden

Wat kan je uit het bovenstaande afleiden?  Was er nog geen sprake van gegevensuitwisseling met Equens? Dan kan de bank van de opdrachtgever nog ingrijpen in het betaalproces.  In dat geval annuleert men jouw foutieve overboeking in de batch met betaalopdrachten vóór verzending aan Equens.

Voordebitering

Is je bankrekening na opvraag in Internetbankieren al belast? Dan wil dat nog niet zeggen dat je betaalopdracht al aan Equens werd doorgezonden. Veel banken doen namelijk aan voordebitering. Dat wil zeggen dat ze jouw rekening al belasten voordat de betaalopdracht aan Equens is doorgeleid.

Als het bedrag daadwerkelijk is afgeboekt

Is het geld daadwerkelijk al op de rekening van de ontvanger bijgeschreven? Dan wordt herstel van de foutieve boeking al een stuk moeilijker.

De begunstigde heeft rekening bij jouw bank

Geluk heb je als de andere rekening ook een rekening bij jouw bank is. Dan is het voor je bank heel gemakkelijk om de rekeninghouder te lokaliseren. Men zal hem verzoeken om de onterechte betaling terug te storten. Het bedrag zomaar terugboeken, dat mag de bank namelijk niet.

Begunstigde heeft een rekening bij een andere bank

Houdt de  begunstigde een rekening  bij een andere bank aan? Dan moet die bank met haar cliënt contact opnemen. Houden mag een onbevoegde ontvanger het geld trouwens niet. Je bent natuurlijk niet strafbaar als men geld van iemand anders op jouw rekening bijschrijft. Maar je mag het niet opnemen of uitgeven.

Heeft terugvordering via rechter kans van slagen?

Eind 2014 startte de gemeente Amsterdam een rechtszaak om een bedrag van 185.000 euro terug te vorderen.  De gemeente had bedoeld bedrag per abuis aan iemand overgeboekt en hij weigerde dat terug te storten. Hij had het geld al aangewend om schulden af te lossen en andere uitgaven te bekostigen. De beperkte opnamelimiet had hij handig omzeild. Hij boekte geld aan familie en bekenden over en die waren hem behulpzaam bij het pinnen ervan. De overboeking betrof een vervalste factuur waarvoor men later vijf verdachten aanhield.

Uiteraard heeft een terugvorderingsprocedure via de rechter in dit soort gevallen goede kans van slagen. Maar bij bedragen van geringe omvang zullen particulieren zich wel wachten om zo’n procedure op te starten. Want de uitslag daarvan staat niet bij voorbaat vast.