Jongeren ontdekken goud als pensioenvoorziening

PensioenvoorzieningSteeds meer jongeren kopen fysiek goud om hun pensioenvoorziening veilig te stellen. Ze hebben geen vertrouwen meer in traditionele vormen van pensioensparen. Traditioneel pensioensparen spreekt deze jonge generatie niet meer aan. Men prefereert een voorraad goud in een kluis bij de bank.

 

Pensioenvoorziening afdekken met goud

De jeugd laat zich niet erg onder de indruk brengen door dalende goudprijzen.  Nieuwe kopers onder hen hebben de goedkopere prijzen blijkbaar gebruikt om hun pensioenvoorziening af te dekken. Dat bleek uit een rondvraag onder goudhandelaren.
Jongeren doen regelmatig kleine goudaankopen

Dat bevestigt een al eerder waarneembare trend. Meer en meer jonge klanten tussen 25 en 40 jaar tonen belangstelling om hun spaargeld in goud te beleggen. Er is een toenemend aantal kopers dat kleinere hoeveelheden goud koopt. En dat zijn niet alleen kleine spaarders maar vooral jongere mensen.

Vooruitzicht op minder pensioen

Het is de nieuwe generatie:

  • die komt vaak niet in aanmerking  voor een hypotheek;
  • een generatie die doorgaans een hoge studieschuld heeft;
  • ze merken dat hun ouders niet het pensioen krijgen dat hen beloofd was;
  • en ze vrezen zelf nóg minder te ontvangen;
  • daarom kopen ze geregeld voor enkele honderden euro’s goud;
  • doorgaans gouden munten maar ook goudstaven.
Traditioneel pensioensparen spreekt niet aan

De interesse in goud is best opvallend te noemen. Want niet zelden lijden veel beleggers fikse verliezen door een dalende goudprijs. Maar ooit trekt de vraag weer aan. Het zijn vaak jonge startende ondernemers die het geld voor regelmatige kleine goudaankopen goed kunnen missen. Traditionele vormen van pensioensparen spreken hen niet meer aan. Ze geven de voorkeur aan een voorraad goud in de kluis.

Stijgende goudprijs slechts een kwestie van tijd

Dat toenemende vraag naar goud zich niet altijd meteen vertaalt in een stijgende goudprijs, is te verklaren. De officiële goudprijs zoals in Londen en andere beurzen vastgesteld, staat onder sterke invloed van “papiergoudbeurzen”. Dat zijn beurzen waar mensen goud kunnen verkopen die er geen bezitten. Bij voorkeur met uitgestelde levering. Niemand controleert of de persoon die het goud verhandelt, er überhaupt bezit. Men hoeft er alleen maar het geld voor te bezitten. En nog niet eens ter waarde van het goud dat men verhandelt.  Slechts een fractie van de contractverplichting volstaat.

Hoe men de goudprijs kunstmatig drukt

Goudverkopen van mensen die geen goud bezitten, drukken de goudprijs kunstmatig. Maar het is slechts een kwestie van tijd voordat dit systeem instort. Dan veert de prijs van goud aanzienlijk open wordt deze alleen nog  beïnvloed door de daadwerkelijke fysieke vraag.