Betalen met Visacard wordt goedkoper

betalen met visacardVisa verlaagt op last van de Europese Commissie de kosten voor betalen met visacard.  Het gaat dan om geldverkeer tussen banken van kopers en verkopers bij grensoverschrijdende transacties.

Europese Commissie wil betalen met visacard promoten

De Europese Commissie wil de kosten voor gebruik van de visacard beperken. Op die manier hoopt men bij consumenten kaartbetalingen te bevorderen. Men streeft voor consument en handelaar naar een maximum aan kosten voor kaartbetalingen in Europa. Dat moet het gebruik van contant geld ontmoedigen.

Op aandringen van de Europese Commisie heeft Visa in 2014  ingestemd met de voorgestelde reductie. De transactiekosten dalen tot maximaal 0,3 procent van de betaling. Voor sommige andere bankkaarten geldt trouwens een limiet van 0,2 procent.Hoge kosten belemmeren moderne betaalmethoden

Hoge transactiekosten vormen volgens Brussel een obstakel voor moderne en veilige betaalmethoden. Voor veel handelaren was het goedkoper om contant geld in plaats van kaarten te accepteren. Met enige regelmaat treft de Europese Commissie daarom de grote creditcardaanbieders Visa en MasterCard  in de rechtszaal. De transactiekosten van bedoelde maatschappijen vormen immers een belemmering voor de ontwikkeling van moderne betaalmethoden.
Voordeel handelaren wordt doorgegeven aan consument

Van de lagere kosten die voor betalen met Visacard  gaan gelden, zullen handelaren profiteren. En die voordelen zal men voor een deel ook weer  doorgeven aan de consument. Althans dat hoopt de Europese Commissie. Dat heeft een positief effect op de kaartacceptatie, wat op zijn beurt de uitgifte van nieuwe kaarten kan beïnvloeden.

Hoe interchange fees tot stand komen

De zogenaamde interchange fees worden onderhandeld tussen banken of, indien dat niet het geval is, door de creditcardmaatschappijen vastgesteld. De bank die de kaart uitgeeft, vraagt een vergoeding van de bank van een handelaar die een betaling accepteert. In slechts weinig landen, waaronder Nederland, liggen die kosten al op het geplande lage niveau.

Niet alle kaartuitgevers getroffen door Europese regelgeving

De Europese Commissie pakt trouwens niet alle creditcardmaatschappijen aan. Vrijgesteld van Brusselse regelgeving zijn maatschappijen die geen banken als intermediair nodig hebben. Bedoelde maatschappijen geven zelf de kaarten uit en verzorgen zelf de afrekeningen. Het gaat dan concreet om de concurrenten:

Het zijn maatschappijen die voor de groeiende internethandel vergelijkbare  diensten aanbieden zonder kaart. Ook al zijn de kaarten van bedoelde aanbieders soms duurder, de Europese regelgeving treft hen niet. Ze hebben maar een beperkt marktaandeel in de EU en werken ook met andere kostenstructuren.