Categorieën
negatieve rente

Wordt spaarrekening kostenplichtig?

spaarrekeningEr gaan al enige tijd stemmen op om de spaarrekening kostenplichtig te maken. Dat kan door een negatieve rente (ook wel strafrente) op spaargeld te vergoeden. Hoe serieus zijn de plannen?

Met lage rente kredietverlening op gang brengen

Het idee is niet nieuw. Het houdt rechtstreeks verband met de belabberde (financiële) crisis waarin we na 2008 verkeerden. Centrale banken wilden met lage rentes de kredietverlening weer op gang brengen.

Goedkoop lenen moest de consumptieve bestedingen aanwakkeren.

En waarom ook niet? In Nederland sloot dat perfect aan bij ongenuanceerde uitspraken van onze premier. “Koop nu eindelijk dat huis of die auto!” Weg met het doemdenken! Gemakshalve ging men dan voorbij aan het feit dat de werkloosheid in jaren niet zo hoog was. En veel mensen waren bang om hun baan te verliezen. Maar dat even terzijde.
Rente op spaarrekening naar nul

Maar de politiek van  ‘goedkoop geld lenen’ van centrale banken , zette weinig zoden aan de dijk. Mensen waren er niet gerust op en hadden weinig vertrouwen in de toekomst. Er was dus meer nodig om de consumptie te stimuleren. In dat verband gooide een adviseur van president Obama een balletje op. Hij stelde dat de rente op een spaarrekening ook wel eens lager dan nul kon zijn. Als spaarders moeten betalen om spaargeld bij een bank te stallen, zullen ze het liever uitgeven, tóch?

Negatieve rente en afschaffing contant geld

Zwitserse banken pasten in 2013 al hun algemene voorwaarden zodanig aan, dat invoering van negatieve rente slechts een formaliteit was. Waren klanten het daar niet mee eens? Dan konden ze hun spaar- en depositogelden zonder enige beperking opnemen.

Spaarders zijn niet bereid om strafrente te betalen

De voorstanders van negatieve spaarrente zien echter één groot obstakel voor hun onzalige plannen. Veel spaarders zijn niet bereid om een strafrente voor hun zuurverdiende spaargeld te betalen. Ze zullen het weer onder de matras of in de oude sok willen bewaren. Inventief als ze zijn, vinden ze ongetwijfeld manieren om dat op een veilige manier te doen. Denk aan een kluis bij de bank of anderszins.  Negatieve rente werkt dus alleen in combinatie met afschaffing van contant geld.Afschaffing contant geld is serieuze optie

Afschaffen van contant geld is een serieuze optie die tot in de hoogste financiële kringen opgeld doet. Het IMF pleit er al jaren voor. En in Zweden is men zelfs al in een vergevorderd stadium met de concrete uitvoering ervan.