Kernbedrijf banken bedreigd door internetrivalen

kernbedrijfHet kernbedrijf van traditionele banken (sparen, betalen en kredietverlening), ondervindt grote concurrentie van branchevreemde aanbieders. Er is volgens marktonderzoekers sprake van serieuze dreiging door internetrivalen en fintechbedrijven.

Fintechbedrijven belagen kernbedrijf banken

Decennialang domineerden elementen als sparen, betalen en kredietverlening het kernbedrijf van grootbanken. Maar marktkenners zijn ervan overtuigd dat traditionele banken op termijn gedoemd zijn om te verdwijnen. Ook al kan dat 10 of 15 jaar duren.  Ze zijn domweg te log en te complex.

De NBWM ter illustratie

De Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij (NBWM) bijvoorbeeld is één van die fintechbedrijven die de gevestigde banken naar de kroon steekt. Het bedrijf deed dat onder meer door introductie van een eigen handelsconcept.  Daarin wikkelt men valutatransacties aanzienlijk goedkoper af. En wat goed is, komt snel. Drie jaar al na de start in ons land, waagde de NWBM de sprong in het diepe. Het bedrijf, dat transacties afwikkelt voor middelgrote en kleinere bedrijven, bedient vanaf 2017 ook klanten ter plekke in Azië (Singapore).

Betalingsverkeer en kredietverlening verliezen terrein

Het merendeel van de leidinggevenden bij banken is met name bevreesd voor betalingssystemen op internet. Dat bleek uit de resultaten van een rondvraag gepubliceerd onder de naam “branchekompas voor banken”.
Mobiel betalen neemt snel toe

 
Een jaar eerder bestond die vrees nog slechts bij de helft van de ondervraagden. Het zijn niet alleen de internettoepassingen zoals “ClickandBuy” of “PayPal” die angst inboezemen. Ook externe op mobiele telefonie gebaseerde betalingssystemen ziet men in toenemende mate als een bedreiging. Het kernbedrijf van banken is kennelijk aan erosie onderhevig.

Apps met geïntegreerde betaalfunctie

 
Branchevreemde ondernemingen verbinden technologische innovaties aan klantvriendelijke financiële diensten. Voorbeelden daarvan waren apps met geïntegreerde betaalfunctie zoals “myTaxi”, “Square” of “SumUp”.
 

Samenwerking met telecombedrijven

Om niet nóg verder terrein te verliezen, zouden de banken snel eigen modellen voor mobiel betalen moeten ontwikkelen. En daarbij moet men een samenwerking met telecommunicatiebedrijven niet bij voorbaat uitsluiten.