Flitskrediet, is geld lenen zonder rente

flitskredietFlitskrediet is een kleine lening (tot hooguit enige honderden euro’s) met een maximale looptijd van 3 maanden. Wie op tijd terugbetaalt, hoeft geen rente te betalen.

Geld binnen 10 minuten op je rekening

Al vanaf 2007 kan je in een oogwenk een kleine lening afsluiten. En dat héél simpel. Doorgaans volstaat één sms-je en 10 minuten later staat het geld al op je bankrekening.  We noemen dat flitskrediet. Maar hoe functioneert dat dan?  En zijn er geen addertjes onder het gras?
Hoe werkt flitskrediet?

Snel een klein bedrag lenen en dat zonder rente terugbetalen.  Waarom zou je dat niet doen? Met flitskrediet wil men consumenten een mogelijkheid bieden om een acuut geldprobleem snel aan te pakken. Aanbieders van flitskrediet richten zich met hun product op een uitermate kwetsbare groep. Vooral jongeren laten zich ertoe verleiden. Zo kunnen ze allerlei hebbedingetjes en gadgets snel aanschaffen. Van financiële planning hebben ze immers nog nooit gehoord.

Hoe omzeilen aanbieders de bepalingen van maximale rente?

De aanbieders van flitskrediet zijn erg vindingrijk. Ze zijn in staat om de wettelijk bepaalde maximale rente van 15% rente op krediet handig te ontwijken. Ze houden een of ander warrig verhaal over zaken als:

  • de kosten van advies;
  • administratieve kosten;
  • aanvraagprovisie;
  • verzekeringen;
  • en de hoge kosten van sms-verkeer.

Bij voorkeur is dat zó warrig, dat de consument uiteindelijk niet meer kan beredeneren wat hij uiteindelijk gaat betalen. En zoals zo vaak bij goedkope deals, geldt ook nu : berouw komt na de zonde.Strengere voorschriften flitskrediet

De AFM (Autoriteit Financiële Markten) geldt in ons land als pleitbezorger van eerlijk en transparant financieel gedrag. Die AFM stelde in 2011 strengere voorwaarden vast voor het aanbieden van flitskrediet. Vanaf toen valt krediet met een looptijd korter dan 3 maanden, eveneens onder haar toezicht:
• aanbieders moeten toetsen of het krediet wel verantwoord is;
• men is verplicht via een BKR-opvraag na te gaan of de aanvrager geen achterstallige schulden heeft;
• voor de lening mag een maximale rente van 15% gelden.

Enige maanden na instelling van deze strengere regels, waren sommige aanbieders al gestopt. En verstrekkers van flitskrediet die wél doorgingen, moesten een vergunning aanvragen. Men toetste dan:

  • of men geen bemiddelings- en/of advieskosten in rekening bracht;
  • en ook of de totale kosten niet meer bedroegen dan het maximum van 15%.

Waarom kan je beter geen flitskrediet aanvragen?

Ondanks alle maatregelen van de AFM blijft het bij aanvraag van een flitskrediet uitkijken. Brengen de kredietverleners geen verborgen kosten in rekening? Daarbij moet men vooral bedacht zijn op het aansmeren van een garantieverzekering. Die praat men argeloze consumenten aan als die niemand hebben die voor hen garant wil staan. Lees daarom altijd zeer zorgvuldig de voorwaarden!

Fikse boete als je te laat bent met terugbetalen

En ben je te laat met terugbetalen? Dan kan je rekenen op een fikse boete. Daardoor kwamen al heel wat tieners hopeloos in de problemen. Al met al is de flitslening een buitengewoon dure vorm van krediet!