Hypotheek voor starters

hypotheek voor startersDe hypotheek voor starters werd in 2013 aanzienlijk verruimd. Niet één lening, maar twee.  Zo wilde de overheid starters ertoe bewegen om een koophuis aan te schaffen. Dat moest de stagnerende huizenmarkt weer aan de praat te krijgen.

Hoe werkt de nieuwe hypotheek voor starters?

Starters dienen net als voorheen een hypotheek bij een kredietverstrekker af te sluiten. Willen ze in aanmerking komen voor de fiscale renteaftrek? Dan zijn ze verplicht die hypotheek in 30 jaar tijd geheel af te lossen. Maar daar bovenop kunnen jonge huizenkopers een 2e lening aangaan. Daarmee houden ze de maandlasten uit de eerste hypotheek enigszins betaalbaar.

Hoge maandlasten met aanvullende lening beter op te brengen

Weet jij wat veel nieuwkomers op de huizenmarkt afschrikt?  Ze kijken enorm op tegen de fikse bedragen die ze vanaf het begin al aan rente en aflossing betalen. Nu mogen ze die maandlasten dus gedeeltelijk uit een 2e lening financieren. Zo zullen ze met name in de aanvangsfase wat gemakkelijker kunnen rondkomen.

Welke rente geldt voor de extra lening?

Over de extra lening moet men vanzelfsprekend wel rente betalen. Maar de regeling bepaalt dat die niet hoger mag zijn dan de de rente van de hypotheek . Wel geldt dat de rente van de extra lening niet fiscaal aftrekbaar is. Bovendien mag het maximale leenbedrag in 30 jaar hooguit 50% van de koopsom bedragen.Voorbeeld van de nieuwe financieringsmogelijkheid

De deal die de minister voor de woningmarkt afsloot, is dus gebaseerd op een extra lening voor starters. Nieuwkomers op de woningmarkt kunnen bij aankoop van een eigen huis tot 50 procent van de hypotheeksom bijlenen. Stel dat je een woning van 2 ton aankoopt. Dan kun je over een periode van 30 jaar zo’n 3 ton aan krediet ontvangen.

Aflossen op hypotheek was toch de norm?

De maatregel staat overigens haaks op voorstellen die de coalitie destijds in het regeerakkoord opnam. Men vond dat starters die een eigen woning aankochten, daarvoor ook eigen middelen dienden in te brengen.  En dat ze op een hypotheek per definitie moesten aflossen om fiscale renteaftrek te genieten.  Aflossen moest de norm worden.
Is de bank nu tot meer hypotheek bereid?

De bedenkers van het woonakkoord denken dat banken door de nieuwe maatregelen genegen zijn om meer hypotheek te verstrekken. Maar of die wens bewaarheid wordt, valt te betwijfelen. Het is nog maar de vraag of banken aan dat soort financiering wil meewerken. Want ze mogen voor de aanvullende lening niet meer rente rekenen dan de rente van de bijbehorende hypotheek. Tevens waren de banken door Brussel opgedragen om de eigen middelen op hun balans wat op te poetsen. Zo bezien, is het voor de banken allerminst wenselijk om meer hypotheek te verkopen.