En nu? Geen geld meer. Hoe nu verder?

Geen geld meer“Geen geld meer. En nu”. Het is een veel gehoorde verzuchting bij mensen met grote financiële problemen. Mensen die geen geld meer krijgen van de bank. Huishoudens die het water financieel tot aan de lippen staat. Hoe nu verder?

Geen geld meer, en nu?

Het aantal mensen met acute geldzorgen in Nederland neemt schrikbarend toe:

 • Mensen die hun baan verliezen;
 • Een werkloosheidsuitkering die niet genoeg is om huur, elektriciteit, gas, telefoon, internet en verzekeringen te betalen;
 • Een bankrekening die inmiddels de maximale roodstand ver heeft overschreden;
 • En een bank die aandringt op een terugbetalingsregeling.

Niet zelden is men dan op een punt aanbeland dat men crimineel wordt (stelen etc.) om te overleven. En dat allemaal in onze welvaartsstaat.

Schulden afbetalen met een nieuwe lening

Ben je werkelijk ten einde raad? En moet je je over elke cent zorgen maken? Dan ligt de  aanvraag van een nieuwe lening het meest voor de hand. Maar zonder baan mag je dat wel uit je hoofd zetten. Voor geen enkele bank ben je zonder regelmatig inkomen nog kredietwaardig.

Nieuwe schulden maken, leidt tot niets

Maar eerlijk is eerlijk, nieuwe schulden maken om elders bestaande schulden af te lossen, leidt tot niets. Mensen raken op die manier in een neerwaartse spiraal verwikkeld waar ze nooit meer uit geraken! En komt het onverhoopt tot een nieuw pakket aan bezuinigingsmaatregelen? Dan vraagt dat nóg meer inspanning van de burgers en wordt het er niet gemakkelijker op.En nu, wat is er nu nog mogelijk?

Ben je eenmaal op dit punt aanbeland, wordt het dan niet tijd om orde op zaken te stellen? Loop eens kritisch al je uitgaven door. Streep alles door waar je zonder kan:

 • zeg alle verzekeringen op die je niet echt nodig hebt. Of voeg ze samen met andere verzekeringen;
 • ga eventueel met DUO in overleg. Laat de terugbetaling van je studieschuld opschorten;
 • stop alle abonnementen die overbodig zijn;
 • kijk eens in je kasten. Wat je niet echt nodig hebt, kan je verkopen op marktplaats;
 • een andere mogelijkheid is het pandjeshuis. Veel pandhuizen kopen naast sieraden, ook elektronica enz. op. Heb je dus ergens nog een spelcomputer staan met wat computerspellen erbij? Dan is dat ook een mogelijkheid om snel aan euro’s te raken;
 • vraag aan familie, vrienden of bekenden of ze niet willen bijspringen;
 • verander eventueel je levensstijl. Loop je koopgedrag kritisch door. Vaak geven mensen uit gewoonte meer uit dan nodig is;
 • mogelijk kan je de dure auto de deur uitdoen. Schakel over op bus of trein. Of schaf een goedkopere wagen aan (in onderhoud).

Praat met de schuldeisers

Praat met je schuldeisers en maak hen duidelijk dat je geen werk hebt. Laat blijken dat je bereid blijft om te betalen. Doorgaans zijn de meeste blij dat je het gesprek met hen zoekt. Geef aan dat je voorlopig alleen in kleinere bedragen kan betalen. Ongetwijfeld komen ze je dan op een of andere manier tegemoet. Want ze ontvangen namelijk liever minder geld dan helemaal geen geld.
Terugbetalen studieschuld

Zoals hiervoor al opgemerkt, moet je je ook om de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekommeren. Want zonder regelmatig inkomen kan je uiteraard je studieschuld niet terugbetalen. Verzoek om opschorting van de betalingen totdat je weer ergens op de loonlijst staat.

En nu de schuldhulpverlening nog

En wordt het niet eens tijd om naar de schuldhulpverlening te gaan? Wacht liever niet tot alles definitief in het honderd loopt. Vaak kan je met  schuldeisers goede regelingen treffen.  Regelingen waarbij je slechts een fractie van de schulden hoeft te betalen.  Maar dat soort afspraken is alleen mogelijk met  hulp van schuldhulpverlening. Dus meld je aan. De wachttijden zijn soms erg lang.