Heeft u uw spaargeld al afgehaald?

spaargeld afgehaaldZijn spaarrekeningen niet meer veilig? Dan proberen ook Nederlandse spaarders hun geld in veiligheid te brengen. Ze maken zich immers zorgen over hun spaargeld. Brancheorganisaties laten niet na om het tegendeel te beweren. Cyprus destijds was een uitzondering en niet te vergelijken met Nederland. In ons land is het geld van spaarders absoluut veilig. Maar als je zulke woorden hoort, mag je daar je twijfels over hebben.

 

Spaargeld op de bank niet meer veilig

Met Cyprus in 2013 was het taboe doorbroken. De EU leverde het bewijs dat  geld op de bank ook niet veilig was. Men lijfde immers ook het spaargeld van onschuldige burgers in. Wie dan nog vertrouwen propageert en begrip vraagt voor deze maatregel, leeft in een andere wereld. Maar juist dát deed de EU.

Onteigening spaargeld geen fictie

Men was zich kennelijk niet bewust van zijn ondemocratische handelen. En men probeerde dat met alle middelen te rechtvaardigen. Maar waarom zou een Nederlandse spaarder die geruststellende beloften nog vertrouwen? Minister van Financiën Dijsselbloem had immers vóór een 40%-onteigening in Cyprus gestemd. Wie dat in Cyprus probeert, probeert dat ook in Nederland. En adviseert op dat moment ook nog ‘s werelds grootste obligatiebelegger “Laat banken failliet gaan“? Nou dan is de paniek onder spaarders compleet.

Moet je als spaarder handelen of afwachten?

Spaarders hebben in zo’n situatie de keus om te handelen of af te wachten. Sommigen menen dat Cyprus ver weg is. Het zou geen betrekking hebben op het eigen appeltje voor de dorst. Maar menigeen denkt daar anders over. Uw eigen spaargeld is niet veilig, ongeacht waar het zich bevindt. Er bestaat niet zoiets als een wettelijk recht op het geld van je bankrekening.
Waarom de politiek of de banken geloven?

Om vertrouwen vroeg men. We moesten als spaarders de politiek en de banken vertrouwen. Maar waarom zou iemand na Cyprus geloven dat zijn geld veilig is bij de bank? Handelen was daarentegen bij menigeen het devies. Juist wie zijn spaargeld beschermt, doet het goed. Het was immers niet zonder reden dat onze grootouders het spaargeld thuis onder de matras verstopten of in een spaarsok. Zij vertrouwden alleen zichzelf en niet allerlei vreemde instituten die hun beloften deden. Hoe het met die beloften afloopt, merkten destijds de burgers in Cyprus. Ze waren niets waard.
De crisis was nooit weg geweest, integendeel!

De tijd dat de financiële crisis op een of andere manier kon worden opgelost, was voorbij. De hoop dat de problemen als sneeuw voor de zon verdwenen ook. De crisis was nooit weg geweest en kwam met enorme kracht terug. Men moest zich niet laten misleiden door politici en de media. En alleen zichzelf vertrouwen. Men had de keus:

  • zijn geld aan een vreemde (een bank) toevertrouwen;
  • of datgene wat je toebehoort afhalen en beschermen.

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is. Wat men vandaag niet voor mogelijk houdt, kan morgen realiteit zijn. Of had u onteigening van spaargelden in Europa anno 2013 voor mogelijk gehouden?