Banken huren hackers in

hackerCriminelen intensiveren hun oplichtingspraktijken bij online bankieren nog steeds en vallen dagelijks computers van particuliere klanten aan. Tegelijkertijd upgraden banken hun beveiliging. Nieuwe beveiligingstechnieken moeten oplichters afremmen, althans voor even.

Professionele hackers adviseren banken

Het ziet niet anders uit dan een gewoon visitekaartje maar op de achterkant van het kaartje prijkt in grote zwarte letters “Hacker”. “Vroeger was ik hacker, maar dat is al 20 jaar geleden en ik heb nooit iemand schade berokkend,” beweert IT security-expert Purada. Maar helemáál afgeschreven heeft hij zijn oude leventje nog niet.  Inmiddels adviseert hij banken hoe ze hun internetbankieren veiliger kunnen maken. En als banken hem de opdracht geven om dat te doen, probeert hij in te breken in hun systemen.Digitale veiligheid heeft absolute prioriteit

Beveiliging is voor banken sinds jaar en dag een heikel thema. Vroeger hadden ze met boeven te kampen die filialen of geldtransporten overvielen. Dat komt weliswaar tegenwoordig ook nog voor, maar allang hebben de internationale bendes zich erop toegelegd om de klanten van banken geld via computeraanvallen afhandig te maken.

Criminelen leiden overboekingen om

Met Trojaner malware infecteren criminelen de computers van nietsvermoedende online bankierende klanten, stelen hun wachtwoorden en toegangscodes en leiden overboekingen om naar rekeningen van oplichters, bij voorkeur in Oost-Europa.

Voorzichtigheid geboden, ook met antivirussoftware

Zelfs antivirussoftware biedt geen 100% bescherming, omdat die niet alle aanvallen onmiddellijk herkent. Want vrijwel dagelijks duiken er wel weer nieuwe virussen of varianten op. Het is een voortdurende wedloop tussen antivirusprogamma´s en schadelijke software. Voorzichtigheid is dus geboden.

Schade als gevolg van phishing

Ook het aantal schademeldingen door phishing bij online bankieren weer sterk gestegen. Justitie registreert elke jaar vele honderden gevallen. De officieel gerapporteerde verliezen bedragen vele duizenden euro’s. Dat staat weliswaar in geen verhouding tot de miljoenen bankrekeningen, die in ons land online worden beheerd. Maar veel klanten worden erdoor afgeschrikt om hun bankzaken via internet af te wikkelen.Cyberaanvallen door DNB zelf

Professionele cyberaanvallen vormen een toenemend probleem voor banken. Elk jaar wordt er voor vele miljoenen buitgemaakt. Om meer digitale veiligheid te creëren, zal De Nederlandsche Bank (DNB) vanaf 2018 zelf hackaanvallen gaan uitvoeren. Een speciaal team van experts zal in het geheim cyberaanvallen doen op banken en andere financiële instellingen. Het gros van de medewerkers is daar niet van op de hoogte. Zij moeten de aanvallen opsporen en uitschakelen. Men kan het zien als een bijzondere en innovatieve vorm van toezicht op de financiële sector. Een werk dat niet zonder risico is. Min of meer vergelijkbaar met undercoveragenten die gaan handelen verdovende middelen.