Is jouw bank al om?

bankAan details herken je of jouw bank al om is. Anders gezegd: of je bank bereid is om zich aan te passen aan veranderende tijden.  Denk aan zaken als klantenservice, rekeningen, huisvesting, reclame, etcetera. Er dook een interessante lijst op die te denken geeft. Met signalen dat je bank het nog steeds niet begrepen heeft.

Is jouw bank klaar voor cultuurveranderingen?

De opsomming is afkomstig van ene Rob Findlay, specialist in bancaire trends. Hij stelde zich de vraag of banken daadwerkelijk zijn ingesteld op de komende cultuurveranderingen.  Daarbij legde hij de vinger op veel pijnpunten die we vaak als vanzelfsprekend ervaren.  We waren zo vrij een selectie van 10 punten uit zijn lijst enigszins aan te passen aan de lokale omstandigheden. Test zelf hoeveel van deze waarschuwingssignalen er bij jouw huisbank oplichten.

De huisvesting van banken

De hoofdzetel van veel banken is nog steeds een met marmer en ivoor omgeven bastion. Bij voorkeur op de allerduurste locatie. Dat moet immers vertrouwen uitstralen. Maar weet je wat dit uiterlijk vertoon ook illustreert?  Dat je ooit de instemming van de bank nodig hebt om je geld terug te krijgen. Moderne banken daarentegen zijn open, goed verlicht en zodanig ingericht dat medewerkers er zich happy voelen.
Banken en social media

Veel banken sleutelen nog steeds aan een businessmodel voor social media. Maar ze blokkeren wel Facebook en Twitter op de werkplek.

Internetbankieren

Internetbankieren bij jouw bank biedt nog steeds alleen de alledaagse transactiehistorie. Analyses en tools die het jou mogelijk maken om meer uit je geld te halen, ontbreken. Internetbankieren en mobiel bankieren moeten nuttige instrumenten zijn waarmee je je persoonlijke financiën kan beheren en optimaliseren.

Bankpassen en bankrekeningen

Jouw bank kent nog tientallen bankpassen, bankrekeningen, kredietmodellen en kredietproducten. Een handvol daarvan zou moeten volstaan.

Klantenservice

Traditionele banken besparen op wezenlijke dingen zoals service naar klanten. Functies die de belangen van aandeelhouders moeten beschermen blijven buiten schot. Denk bijvoorbeeld compliance en auditing. Vaak verwarren ze klanten met een product waar ze alleen hun geld van betrekken.
Klantenservice deel 2

Hun ware aard tonen ze tijdens de jaarvergadering. Daarin reppen ze met geen woord over hun klanten. Ervóór en erna, ja dan is je bank natuurlijk weer een en al “klantgericht”.

De kleine lettertjes

Veel financiële instellingen overhandigen hun nieuwe klanten nog steeds een berg aan paperassen in ingewikkelde jargon. Vol met voorwaarden, verborgen kosten en provisies.  Die kosten en provisies meestal vervat in de kleine lettertjes. De mensen hebben anno 2019 genoeg van dit soort misleiding.

Nieuwe producten en diensten

Nieuwe ideeën voor lancering van producten en diensten doet jouw bank op door het observeren van concurrenten. Maar ondertussen denken de klanten zélf dat alle banken hetzelfde zijn. Die hopen dat Apple, Google en Amazon eindelijk een eigen bank oprichten. Of dat Richard Branson het karwei zal klaren.

Innovatie deel 2

Jouw bank vraagt de klant wat hij wil en onderzoekt niet wat hij nodig heeft.

Vormgeving

Jouw bank denkt dat vormgeving en design is hoe de dingen er uitzien. Niet hoe dingen werken.