Geld op de bank, ook bij lage rente de moeite waard

geld op de bankGeld op de bank, het brengt bij een lage rente en oplopende inflatie maar weinig op. Het is al helemaal niet de moeite waard als de fiscus er ook nog 1,2% van afsnoept. Toch besluiten steeds meer mensen hun spaargeld bij de bank te stallen. Niet zonder reden.

Rentebeleid ECB funest voor geld op de bank

De opeenvolgende renteverlagingen van de Europese Centrale Bank (ECB) missen hun uitwerking niet. De rente die banken op spaargeld vergoeden, is tot een absoluut dieptepunt gedaald. Banken kunnen hun geld praktisch voor niets lenen bij de ECB. Dan is het niet verwonderlijk dat men spaarders met een kluitje in het riet stuurt.

Worden we van sparen wel echt beter?

Van sparen op een gewone spaarrekening word je bij lage rente niet echt beter. Althans dat beweren degenen die meer adviesgevoelige producten aan de man brengen.

  • Sparen is al helemaal niet de moeite waard bij oplopende inflatie;
  • Met een spaarsaldo hoger dan de heffingsvrijstelling, draag je van de opbrengst ook nog eens 1,2% af aan de fiscus.

“Dat schiet niet echt op” hoor ik je denken. Toch spaart de Nederlander meer dan ooit tevoren. En dat niet geheel zonder reden.Hand op de knip en geld op de bank

Door diverse maatregelen zal de burger zich straks helemaal zelf moeten bedruipen:

  • de fiscus zal de hypotheekrenteaftrek steeds meer beperken;
  • de overheid wil onze pensioenen met 20% korten;
  • men wil bejaardenhuizen en masse dichtgooien;
  • ons besteedbaar inkomen wil men met 10% laten dalen;
  • en men sluist jaarlijks miljarden naar Europa door.

Laat je vooral niet verleiden door ´s lands bestuurders om de economie te stimuleren door meer te consumeren. Hand op de knip is het devies. Wie zijn geld op de bank plaatst, doet daar ook bij de huidige lage spaarrente niet verkeerd aan.

Geld op de bank is zekerheid voor later

Elke economische opleving zal gepaard gaan met een aantrekkende rente. Verzamel daarom samen met je partner in ieder geval 2 maal het bedrag van de heffingsvrijstelling bij de bank. We geven toe, dat gaat tijdelijk ten koste van het nettorendement. Maar in je belastingaangifte zul je er geen last van hebben.  Al die risicovolle, weinig transparante en dure beleggingsproducten met hun prachtig ogende rendementen zijn immers totaal ongeschikt. Althans voor gewone burgers die simpelweg op zoek zijn naar een stuk zekerheid voor straks.Belastingvrij verzekerd sparen

Kies je voor enige vorm van verzekerd sparen of banksparen? Dan kan je als modale verdiener het best opteren voor een garantieproduct. Belastingvrij verzekerd sparen is trouwens alleen nog mogelijk als we er straks de hypotheek op onze woning mee aflossen. Wil je de opbrengst bij afloop naar eigen goeddunken besteden? Mijd de huidige verzekeringsconstructies met fiscale voordelen maar beter. Huizenbezitters beseffen ondertussen maar al te goed hoe ons kabinet met fiscaalvriendelijke producten omgaat.