Categorieën
bank banken

Bankkluis huren voor al je kostbaarheden

bankkluisEen bankkluis biedt de mogelijkheid om kostbaarheden en waardevolle documenten veilig buitenshuis te bewaren. Belangrijke documenten immers hebben we allemaal. En sommige mensen bezitten in tijden van crisis liever materiële activa zoals goud en sieraden dan spaargeld.

Bankkluis vs. eigen kluis thuis

Een bankkluis heeft ten opzichte van een eigen kluisje thuis één groot voordeel. De inhoud is er veilig tegen inbraak. Verwar bankkluisjes trouwens niet met de bank- en postloketten die duidelijk zichtbaar zijn bij de ingang van sommige financiële instellingen. Echte bankkluizen bevinden zich buiten het zicht van de klant in een kelder of een andere beveiligde ruimte. Je hoeft niet per se klant van een bank te zijn om een kluis te huren. Vraag naar de exacte voorwaarden, bij voorkeur bij een financiële instelling ter plaatse.Bankkluis voor kostbaarheden van elke aard

Bankkluisjes zijn er in verschillende afmetingen. Welke waardevolle spullen je in de bankkluis opbergt, is natuurlijk je eigen zaak. Maar ze moeten er natuurlijk wel in passen. Het is gebruikelijk dat men er financiële akten, koopakten onroerend goed, edelmetalen of waardepapieren in bewaart. Contant geld wordt echter door deskundigen afgeraden, omdat dit in een bankkluis geen rente oplevert. Je kan er ook voorwerpen en documenten in opbergen die gevoelswaarde voor je hebben. Zaken die je absoluut wilt beschermen tegen inbraak of brand.

Wie weet wat er in de kluis zit?

Wat er in de kluis zit, weet jij alleen, en niet de medewerkers van de bank. Toch was er bij onze oosterburen even sprake van dat ook de overheid inzage zou krijgen. Dat had te maken met de inspanningen van de autoriteiten in het kader van terrorismebestrijding. Uiteindelijk werd die wens niet gehonoreerd.

Hoe is de kluisinhoud verzekerd?

Lees altijd de huurovereenkomst zorgvuldig door. Daarin vind je terug of de inhoud van je bankkluis al dan niet verzekerd is. Dat is van bank tot bank verschillend geregeld. Bij sommige banken is de inhoud is tot een bepaalde bovengrens automatisch meeverzekerd. Bij andere banken daarentegen moet je een aparte verzekering afsluiten. Heb je ontvangstbewijzen of andere documenten waarmee je eigendom en waarde van de opgeslagen voorwerpen kunt aantonen? Bewaar die dan voor de zekerheid.Kosten kluishuur en huurperiode

Bij sommige banken kan je al een kluisje huren vanaf ongeveer 30 euro per jaar. Maar afhankelijk van bank en grootte van het kluisje, kan het ook om een veelvoud van dit bedrag gaan. De huurperiode is in de regel variabel en meestal kan je het contract per maand beëindigen. Een kluis is daardoor ook geschikt voor de opslag van kostbaarheden voor korte tijd, bijvoorbeeld tijdens de vakantieperiode.

Het openen van de kluis

Bij de bank zijn waardevolle spullen dan wel veilig opgeslagen, maar opslag buitenshuis heeft ook een nadeel. Als je iets nodig hebt uit de kluis, ben je meestal gebonden aan de openingstijden van de bank. En vergeet ook je legitimatiebewijs niet. Want naar de medewerker van de bank moet je kunnen aantonen dat je de huurder bent. Sporadisch komt het voor dat bankkluizen elektronisch beveiligd zijn. Je kan ze dan openen met behulp van een smartcard met pincode. Bij die bankkluizen kan je doorgaans ook buiten de openingstijden terecht.