Categorieën
sponsors

Sponsors zoeken en vinden, hoe doe je dat?

sponsors vindenSponsors vinden is bittere noodzaak. Uniforme uitstraling van een team heeft immers zijn prijs. Aanschaf van sportkleding kost vaak meer dan de club in kas heeft. Met sponsors gaat dat beter. Hoe je sponsors voor je club kan zoeken en waar je op moet letten bij het vinden van geschikte sponsors.

Waarom verenigingen sponsors zoeken?

Veel verenigingen en sportclubs hebben uniforme kleding nodig:

  • op de eerste plaats omdat de reglementen dat voorschrijven;
  • maar ook omdat je je als één team, als eenheid, wil presenteren.

Dat gaat een stuk goedkoper met financiële ondersteuners die bereid zijn een set shirts te kopen. Doorgaans gebeurt dat onder voorwaarde dat ze via shirtreclame de aandacht op hun producten kunnen vestigen.
Hoe clubs sponsors vinden?

Dikwijls laat zich een sponsorprobleem al intern binnen de vereniging oplossen. Bijvoorbeeld als een speler een eigen bedrijf bezit of goede contacten met een ondernemer heeft. Vaak levert dat al een geschikte financiering, donatie, schenking of sponsorbijdrage op.

Als echter niemand binnen de club contacten met dergelijke geldschieters heeft, resteert alleen de moeilijke opgave om zelf begunstigers te vinden. Het best kan je eerst onderzoeken welke plaatselijke bedrijven al verenigingen in de omgeving ondersteunen. In de regel vallen deze bedrijven voor een volgende sponsoraanvraag al af.

Focus op doelgroepen bij het zoeken naar sponsors

Wie sponsors vinden wil, moet bij het zoeken  “doelgroepgericht” te werk gaan. Wat verstaan we daaronder?

  • stel het gaat om de spelersshirts van een juniorenteam. Benader dan liefst bedrijven die producten voor kinderen verkopen. Denk bijvoorbeeld aan een speelgoedwinkel of een ijssalon;
  • gaat het om seniorenteams met volwassen teamleden?  Richt dan je verzoek bij voorkeur aan restaurants, elektronicawinkels of garagebedrijven.
Tips voor onderhandelingen met sponsors

Belangrijk: bedel nooit! Hulpvaardigheid of geldnood is voor een potentiële geldgever onvoldoende reden om te doneren.  Bij clubsponsoring staan op de voorgrond:

  • naamsbekendheid;
  • productpromotie;
  • economische voordelen.

Clubsponsoring stoelt op prestatie en tegenprestatie. Creëer voor beide partijen een win-win-situatie. Bij  onderhandelingen is het daarom cruciaal om specifieke voordelen voor de sponsor in beeld te brengen. In dat verband kan je ongetwijfeld je voordeel doen met deze tips voor fondsenwerving.

Voordelen voor sponsors

De voordelen voor potentiële sponsors kunnen zijn:

  •  aanhoudende reclame;
  •  een betere naamsbekendheid;
  •  een permanent ere-lidmaatschap van de vereniging.

En wil de sponsor niet de complete sportuitrusting voor zijn rekening nemen, sla dan als onderhandelaar toch toe. Zo krijgt de club de spelersuitrusting in ieder geval goedkoper!

Geldschieters zoeken via de pers

Blijft persoonlijke benadering van sponsors zonder resultaat, probeer het dan via de pers. Simpelweg de redacteur van de plaatselijke krant erop aanspreken. Vaak is de redactie bereid om een artikel over de zoektocht naar sponsors te publiceren. Uiteraard met het verzoek aan geïnteresseerde bedrijven om zich te melden. En hebben jullie nieuwe sponsor gevonden, wijd er dan sowieso een persbericht aan. Op die manier krijgen zowel de club alsook de sponsor extra publiciteit.