Geldschieters legden Roda JC fikse boete op

Stadion Roda JCRoda JC is behalve voetbalclub ook onderneming. En zoals de meeste clubs in het betaalde voetbal staat men in het krijt bij de geldschieters. De club heeft moeite om het hoofd financieel boven water te houden.

Gemeenten voornaamste geldschieters van profclubs

Zo riant als de beloning van de contractspelers is, zo chaotisch is in de regel de bedrijfsvoering bij clubs in het betaalde voetbal. Toch gebeurt het maar zelden dat men noodlijdende clubs als Roda failliet laat gaan. Dat komt doordat voetbal een volkssport is waar hele volksstammen plezier aan beleven. Gemeenten zijn dan ook al gauw bereid om de beurs te trekken als profclubs in financiële nood geraken. En Kerkrade verschilt wat dat betreft niet van andere gemeenten. De gemeente Kerkrade is niet alleen aandeelhouder van het stadioncomplex maar tevens een van voornaamste geldschieters van Roda.

Gemeente Kerkrade tot geldschieter RODA JC

De gemeente Kerkrade lag begin 2012 onder vuur door financieel wanbeleid bij Roda JC. Hoe had het zover kunnen komen?

  • In 2005 stelde de gemeente Kerkrade zich garant voor een miljoenenlening van ABN/Amro-bank aan Roda JC;
  • Deutsche Bank nam die lening in 2011 over. Maar de bank zei die later dat jaar weer op  omdat Roda meermaals in gebreke bleef bij het terugbetalen;
  • Als gevolg van die opzegging was de gemeente Kerkrade aan Deutsche Bank een boete verschuldigd van 1,3 miljoen euro;
  • Bovendien moest de gemeente Kerkrade op zoek naar nieuwe geldschieters. Men vond inmiddels de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) bereid om de resterende 11 miljoen euro van de oorspronkelijke geldlening over te nemen.
Vraagtekens bij gemeentelijke geldschieters

Men kan zich met recht afvragen hoe wenselijk het is dat gemeenten ten behoeve van noodlijdende sportclubs miljoenen aan gemeenschapsgeld riskeren. Het niet betalen van schulden door de clubs, kan er immers toe leiden dat de gemeenten het gelag betalen en voor geldschieter moet spelen. Anderzijds moet men zich realiseren dat de gemeente een nóg groter probleem zou hebben als de club haar proflicentie kwijt zou raken. Een waar dilemma.