Categorieën
rente leningen

Rente leningen vergelijken

Rente leningen vergelijkenWat is een goede rente voor krediet? Een belangrijke vraag, want een lage rente voor leningen kan een hoop geld besparen. Met dit geld kunt u ofwel de lening eerder terug betalen ofwel andere dingen doen. In ieder geval verbetert een lage rente voor onze leningen onze financiële situatie.

Lage rente leningen

Iedereen heeft op dit moment  de mond vol over de lage rente op leningen. Of het nu gaat om de richttarieven van de Europese Centrale Bank (ECB) zoals Euribor of Libor, of de rente voor hypotheken of consumptief krediet (PL of DK). Maar dan gaat het puur om de nominale tarieven. Waarop moet u nog meer letten bij rente voor leningen?

Waarop letten bij rente leningen

We struikelen werkelijk over de reclames met lage leningtarieven. Maar juist in het kader van een goede financiering is het de moeite waard om op de details te letten:

  • gelden de rentecondities voor een beperkte periode of voor de gehele looptijd? En als ze maar tijdelijk gelden, welke rente geldt dan daarna?
  • is de rente gekoppeld aan een ander rentetarief (een indicator zoals Euribor, Libor)? Als dat niet zo is, kan een bank een variabele rente naar eigen inzicht en doorgaans zeer “bankvriendelijk” aanpassen.
  • als de rente voor de lening gekoppeld is aan een indicator, hoe lang is dan de rentevaste periode? Tip: Hoe korter, hoe sneller uw leningrente wordt aangepast aan de marktontwikkeling!
  • hoe wordt de rente afgerond ? Banken ronden rente graag af, bijvoorbeeld op een achtste of een kwart.
  • betaalt u boeterente bij vervroegde aflossing van de lening ?


Rente leningen bij introductie

Verheug u niet te snel als u in het eerste jaar slechts 1% toeslag op het Euribortarief betaalt of een fixtarief van 3% berekend krijgt. Reken altijd de gehele looptijd van de lening door!

Menige introductie-aanbieding blijkt achteraf een dure oplossing te zijn, want leningen lopen doorgaans niet 1 of 2 jaar, maar 5 tot 20 jaar. Zoek altijd professioneel advies. De kosten daarvan zijn goed besteed!