Leningen voor werklozen: hoe een serieuze geldschieter vinden?

wegwijzer toont route leningen voor werklozenLeningen voor werklozen zijn maar moeilijk te krijgen en niet goedkoop. Goed verdienende werknemers daarentegen kunnen zonder veel problemen geld lenen. Geldschieters op online kredietplatforms kunnen voor werklozen uitkomst bieden. En ook crowdfunding is uiteraard een optie.

Waarom zijn er geen leningen voor werklozen?

Veel banken weigeren kredietaanvragen van werklozen zelfs helemaal. Het verhoogde kredietrisico (wanbetaling) doet kredietinstellingen op zeker spelen. Men raadt betrokkenen af om hun toevlucht te zoeken tot louche kredietbemiddelaars. Ze moeten eerst enkele alternatieven overwegen.

Buitenlandse leningen voor werklozen

Nederlandse banken zijn sneller geneigd om een leningaanvraag van werklozen af te wijzen. Buitenlandse banken zijn in de regel toch wat vrijgeviger. Duitse geldbemiddelaars bijvoorbeeld, hebben vaak meer vertrouwen in hun klanten.  Daarvoor laten ze zich trouwens goed betalen.

Je hoeft niet eens de grens over

Om daar als werkloze een lening te krijgen, hoeft je zelfs niet eens de grens over. Gespecialiseerde tussenpersonen verzorgen het contact en de hele afwikkeling. Die adverteren zelfs met pakkende slogans als: “we wijzen geen enkele aanvrager af”.
Leningen van particuliere geldschieters

Als alternatief zou je als werkloze ook kunnen zoeken naar particuliere geldschieters. En daarmee zijn niet buren of familieleden bedoeld. Nee, het zijn anonieme beleggers die men bij Smava of Auxmoney vindt. Hun websites fungeren als een online kredietbeurs:

 • Werklozen op zoek naar een lening, maken er eerst online een profiel aan.;
 • Vervolgens proberen ze om potentiële geldschieters te overtuigen van hun project of bestedingsdoel;
 • Looptijd en rente kan men per individuele aanvraag aangegeven;
 • Als niemand reageert, kan men zijn condities achteraf altijd bijstellen.

  Welke leningaanvragen maken goede kans?

  • aankoop van een auto om bij een nieuwe werkgever aan de slag te kunnen, maakt een goede kans;
  • net als kantooruitrusting (personal computer, printer, bureau en bureaustoel) voor een startende ZZP’er;
  • maar een droomvakantie op de Maledieven zal ook bij deze kredietplatforms waarschijnlijk geen lening opleveren.
Via crowdfunding je dromen financieren

Voor banken vormen mensen zonder werk meestal geen interessante doelgroep. Ze krijgen een extra kritische beoordeling vanwege een groter kredietrisico. Logisch dus om na te denken over alternatieven. Ook crowdfunding kan zo’n alternatief zijn. Veel kleine bijdragen kunnen een flinke som geld opleveren! Wie veel familie, vrienden en bekenden heeft, bezit al een voorsprong.

Actief zijn op social media vergroot je kansen

Belangrijke vereiste is dat je al actief bent op de sociale media. En dat je een grote schare volgers hebt. Het onderhouden van die contacten is je grootste investering. Het financieren van privé-uitgaven via crowdfunding kost immers tijd om vragen te beantwoorden. Evenals het versturen van app-jes en e-mails .