Lening van particulier zinvol alternatief voor lening bank

Lening van particulierHet fenomeen ‘lening van particulier’ kennen we al duizenden jaren.  Maar het internet maakt geld lenen van particuliere geldschieters wel héél erg gemakkelijk.

Lening van particulier

Door internet kunnen mensen gemakkelijk geld lenen van privépersonen. Particuliere beleggers bieden immers op tal van online platforms kredieten aan. Daarbij kan men zelfs samen het rentepercentage afspreken.

Waarom geen lening van de bank?

Er zijn goede redenen waarom men een lening aanvraagt bij particulieren in plaats van bij een bank. Condities van banken zijn dikwijls moeilijker te begrijpen dan voorwaarden van particulieren. Bijvoorbeeld als een bank extra zekerheden van een kredietnemer verlangt. Waarom zou een klant immers krediet nodig hebben? Particuliere geldschieters kunnen dan uitkomst bieden.


Belangstelling voor lening van particulier neemt toe

De lening van particulier is sinds de intrede van het internet erg in opkomst. Op websites als die van Smava verdringen zich de particuliere kredietverstrekkers. Ze bieden er leningen aan voor bedragen van 1.000 tot 50.000 euro. En ze hanteren niet de strenge voorwaarden die banken doorgaans hanteren. Bovendien verlangen private geldschieters meestal een lagere rente dan banken.

Krediet van particulieren via online kredietplatforms

Particuliere geldgevers gebruiken online platforms om hun geld te beleggen en te investeren. Wie geld nodig heeft, kan op dergelijke platforms aan particulieren vragen:

• om een nieuwe lening te verstrekken;

• bestaande schulden over te nemen;

• te helpen bij het realiseren van grote en minder grote projecten.

Voordelen online krediet voor particuliere beleggers

  • Ook de particuliere belegger spint garen bij online kredietverlening. Hij kan hogere rendementen behalen en bovendien profiteren van een zeer laag risico. Men controleert vooraf van alle kredietnemers grondig de kredietwaardigheid .  Beleggers kunnen dan ook met een gerust hart hun geld ter beschikking stellen. Ze kunnen op een zekerheid vertrouwen die ze bij geen enkele andere belegging vinden;
  • Voor beleggers komen zekerheid en veiligheid meestal op de eerste plaats. Bij leningen door particulieren realiseert men dat door middel van een speciaal noodfonds. Alle leners storten standaard een bedrag in dat fonds. Als een kredietnemer in gebreke blijft met terugbetalen, ontvangt de geldschieter daaruit een vergoeding. Zo creëert men een nóg grotere zekerheid voor particuliere kredietverstrekkers;
  • Bij het verstrekken van een lening aan particulieren, werken geldgevers vaak samen met andere particuliere geldverstrekkers.  Zo brengen ze samen het gewenste leenbedrag bij elkaar. Geldschieters kunnen zo deelnemen in verschillende leningen en realiseren extra risicospreiding. De geldschieter die het hoogste bedrag bijdraagt, ontvangt uiteraard ook de hoogste rente;
  • Als particuliere geldschieter heb je eigenlijk alleen behoefte aan een PC met internetverbinding. Zo sluit je de kredietovereenkomst af en houdt zicht op de financiering. Private geldgevers kunnen zich voor die leningen wenden tot  grotere online kredietplatforms zoals Smava.
Gedupeerde geldschieters gecompenseerd uit noodfonds

Particuliere geldschieters hebben dus veel baat bij een lening aan particulieren. Ze kunnen via online kredietportals aan individuele burgers een lening vertrekken. De kredietnemer vult bij registratie een formulier in. Tevens  betaalt hij een vastgesteld bedrag in het risicofonds. Dit fonds compenseert  kredietverstrekkers bij betalingsuitval.

Voor particuliere geldgevers zijn leningen aan particulieren dus een veilige manier om geld te beleggen. Doorgaans kunnen ze de rente zelf vaststellen. En vaak profiteren ze van rendementen die je met dubbele cijfers schrijft. Ze kunnen door deze vorm van geldbelegging goede winsten maken en tegelijkertijd ook het risico laag houden. En niet alleen voor de geldgevers maar ook voor de leners is het een zinvol alternatief voor een banklening.