Lening van particulier zinvol alternatief voor lening bank

krediet van particulierenHet fenomeen ‘lening van particulier’ kennen we al duizenden jaren maar het internet maakt geld lenen van particuliere geldschieters wel héél erg gemakkelijk.

Lening van particulier

Het internet maakt geld lenen van privépersonen tegenwoordig wel erg gemakkelijk. Particuliere beleggers bieden aan mensen op tal van online platforms kredieten aan waarbij men samen het rentepercentage afspreekt.

Er zijn goede redenen te bedenken waarom men een lening aanvraagt bij particuliere geldgevers in plaats van bij een bank. In tegenstelling tot de voorwaarden van particuliere beleggers zijn condities van banken dikwijls moeilijk te begrijpen. Bijvoorbeeld wanneer een bank extra zekerheden van een kredietnemer verlangt. Waarom zou de klant in zo’n geval dan immers behoefte aan krediet hebben? Particuliere geldschieters kunnen in dat geval uitkomst bieden.


Belangstelling lening van particulier neemt toe

De lening van particulier is sinds de intrede van het internet erg in opkomst. Op websites als die van Smava verdringen zich de particuliere kredietverstrekkers die leningen voor bedragen van 1.000 tot 50.000 euro aanbieden. En die kredietverstrekkers hanteren daarbij niet de strenge voorwaarden die banken doorgaans hanteren. Bovendien verlangen private geldschieters meestal een veel lagere rente dan de grote banken.

Krediet van particulieren via online kredietplatforms

Particuliere geldgevers maken zoals gezegd gebruik van online platforms om hun geld te beleggen c.q. te investeren. Wie geld nodig heeft kan op dergelijke platforms aan particuliere kredietverstrekkers vragen:

• om een nieuwe lening te verstrekken;

• om bestaande schulden over te nemen;

• om te helpen bij het realiseren van grote en minder grote projecten.

Voordelen online krediet voor particuliere beleggers

  • Ook de particuliere belegger spint garen bij online kredietverlening. Hij kan hogere rendementen behalen en bovendien profiteren van een zeer laag risico. Dat komt vooral omdat van alle kredietnemers de kredietwaardigheid vooraf grondig wordt gecontroleerd. Particuliere beleggers kunnen dan ook met een gerust hart hun geld ter beschikking stellen omdat ze op een zekerheid kunnen vertrouwen die ze bij geen enkele andere belegging kunnen verwachten;
  • Voor particuliere beleggers komen zekerheid en veiligheid meestal op de eerste plaats. Bij leningen door particulieren wordt dat gerealiseerd door middel van een speciaal noodfonds. Alle leners storten standaard een bedrag in dat fonds en als een kredietnemer in gebreke blijft met terugbetalen, ontvangt de betrokken geldschieter daaruit een vergoeding. En daarmee wordt een nóg grotere zekerheid voor particuliere kredietverstrekkers gerealiseerd;
  • Bij het verstrekken van een lening aan een particuliere kredietnemer werken de geldgevers vaak samen met andere particuliere geldverstrekkers om samen het gewenste leenbedrag bij elkaar te brengen. Zo kunnen particuliere geldschieters doorgaans deelnemen in verschillende leningen en extra risicospreiding realiseren. De geldschieter die het hoogste bedrag aan de lening bijdraagt, ontvangt dan uiteraard ook de hoogste rente;
  • Als particuliere geldschieter heeft men eigenlijk alleen behoefte aan een PC met internetverbinding om de kredietovereenkomst af te sluiten en om zicht te houden op de financiering. Private geldgevers kunnen zich voor dit soort particuliere leningen wenden tot de grotere online kredietplatforms zoals Smava.

Gedupeerde geldschieters gecompenseerd uit noodfonds

Particuliere geldschieters hebben dus veel baat bij een lening particulier. Ze kunnen via grote online kredietportals aan individuele burgers een lening ter beschikking stellen. De kredietnemer vult bij registratie een formulier in en betaalt een bepaald vastgesteld bedrag in een risicofonds. Uit dit fonds worden particuliere kredietverstrekkers gecompenseerd bij betalingsuitval.

Voor particuliere geldgevers is de lening particulier dus een zeer veilige manier om hun geld te beleggen. Doorgaans kunnen zij de rente zelf vaststellen en vaak profiteren ze van rendementen die met dubbele cijfers worden geschreven. Ze kunnen door deze vorm van geldbelegging niet alleen goede winsten maken maar tegelijkertijd ook het risico laag houden. En niet alleen voor particuliere geldgevers maar ook voor leners is het een zinvol alternatief voor een lening van de bank.