Krediet van particulieren: als de bank nee zegt

Dank voor krediet van particulierenAls de bank “nee” zegt, helpen mensen elkaar. Dat is het idee achter krediet van particulieren. Inderdaad kan een lening van een particulier soms de laatste kans zijn om aan een lening te raken. Dat geldt vooral bij bepaalde beroepen.

Krediet van particulieren vaak de beste keus

Mensen ontdekken dat banken niet meer per se nodig zijn om aan geld te komen. Steeds meer alternatieven dienen zich aan. En sommige aanbieders maakten van de kredietcrisis handig gebruik om hun activiteiten uit te breiden. Daartoe behoren ook zogenaamde internetplatforms. Die bemiddelen in het uitlenen van gelden tussen privépersonen.

 • de een zoekt geld;
 • de andere heeft het;
 • en op internet treffen ze zich.

Wanneer is een lening van een particulier niet zo slim?

In enkele gevallen is een lening van een particulier niet de beste oplossing:

 • als de eisen van de private geldschieter te hoog zijn;
 • of als de rente hoger is dan de rente van een lening bij de bank.

Maar doorgaans is krediet van particulieren de beste keus.

Banken omzeilen via krediet van particulieren

Het begon allemaal met ZOPA. De Britten startten al in 2005 en hadden al snel vestigingen in Japan, Italië en de Verenigde Staten. Én, zoals dat bij goede internetideeën normaal is, ook al tientallen imitators. Inmiddels leggen sommigen het omzeilen van traditionele banken uit als het “ei van Columbus”. “Social Lending” betekent dat mensen onder elkaar geld lenen, terwijl men de banken omzeilt. Zo is het ook te lezen op de website van Zopa. Op zich geen slechte zaak. Want banken zijn na strengere richtlijnen (Basel II) en de toenmalige krediet- en financiële crisis terughoudender met kredieten. Ontkennen is zinloos!

Smava grootste kredietbemiddelaar

In buurland Duitsland doet naast AUXMONEY vooral Smava van zich spreken. Stiftung Warentest (vergelijkbaar met de Nederlandse Consumentenbond) noemde deze kredietbemiddelaar zelfs  als “beste keus” . Neem zelf eens de proef op de som en bekijk op de site van Smava de voorbeeldprojecten. Mensen zijn onder meer op zoek naar krediet voor:

 • “een auto voor mijn kleindochter”;
 • “het opknappen van een oldtimer”;
 • “financiering van mijn studie”;
 • “het starten van een onroerend-goed-bedrijf.”

Net als bij banken is ook hier een hele verscheidenheid aan mogelijke aanwendingsmogelijkheden te vinden. Sommige riskant, andere solide. Vandaar ook de grote verschillen in rente: van 1% tot 14%. Alles is mogelijk.

Screening bij krediet van particulieren

Men associeert internetplatforms wel eens met “snel”, “onveilig” en “niet serieus”. Maar in het geval van Smava is dat absoluut niet zo.

 • Iemand die zich als potentiële kredietnemer aanmeldt, moet eerst diverse bescheiden inzenden. Bijvoorbeeld een uitvoerig aanvraagformulier, legitimatie en een bewijs van inkomen;
 • Daarna toetst men de  kredietwaardigheid, te vergelijken met een BKR-toets in Nederland; Een lening zonder goede kredietwaardigheid bestaat niet bij Smava;
 • Pas als de toetsing groen licht geeft, krijgt men toegang tot het bestand met kapitaalverstrekkers. Dat zijn beleggers die hun geld geven aan mensen die het nodig hebben voor interessante projecten. Liever dan het aan de bank toe te vertrouwen. Heeft iemand 20.000 euro nodig voor een auto, dan hoeft de belegger niet voor het hele bedrag in te tekenen.  Hij kan dus bijvoorbeeld 1.000 euro bijdragen. Op die manier kunnen beleggers hun risico spreiden.