Hoe kan je kwijtschelding van schulden krijgen?

Kwijtschelding van schuldenKwijtschelding van schulden via schikking met je schuldeisers. Hoe je met goed onderhandelen, een deelbetaling en wat geluk van je hele schuld kan afkomen.

Kwijtschelding van schulden via de WSNP

Geen geld, geen vermogen en schulden die je boven het hoofd dreigen te groeien. In die hachelijke situatie verkeren steeds meer mensen. Een manier om uit de schulden te raken biedt uiteraard de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen, de WSNP.

Wie kan WSNP aanvragen?

Burgers met een voortdurend onvermogen om te betalen, kunnen een aanvraag daarvoor indienen. Na afloop van drie jaar “goed gedrag” wordt dan de rest van je schulden kwijtgescholden. Dan kan je weer met een schone lei beginnen. Dat klinkt goed op papier maar kan toch knap lastig zijn.

WSNP: financieel 3 jaar ‘onder curatele’

Gedurende die periode sta je als schuldenaar onder toezicht van een curator. Je moet een leven in de buurt van het bestaansminimum leiden. En de kleinste misstap kan ertoe leiden dat de kwijtschelding van je schulden in gevaar komt.Schikking: onderhandelen met je schuldeisers

Er bestaat een weinig toegepast maar zeer effectief alternatief voor de wettelijke schuldsanering. Dat is een schikking met je schuldeisers. Vereist is wel wat geluk en een juiste manier van onderhandelen. Maar dan kan de betaling van een fractie van het oorspronkelijk verschuldigde bedrag, je al van je  verplichtingen bevrijden.

Beheer achterstallige vorderingen niet goedkoop

Pogingen om kwijtschelding van schulden te krijgen, zijn in de praktijk niet bij voorbaat kansloos. Je moet naar de schuldeisers wel aannemelijk maken dat er in de nabije toekomst niet veel bij je te halen is. Schuldeisers zoals banken of verzekeringsmaatschappijen hebben dat vaak al zien aankomen. Zij hebben hun vorderingen intern al afgeschreven of verkocht aan incassobureaus. Voor schuldeisers is het immers te kostbaar om achterstallige vorderingen jaren achter elkaar te beheren. Elke aanmaning en de daaraan verbonden bewaking kost immers geld.Beste tactiek voor kwijtschelding van schulden

Als je schulden geen astronomische hoogten bereiken en het aantal schuldeisers te overzien is, moet een poging tot schikking niet onbenut blijven. Mits je nog hier en daar nog wat geld bij elkaar kan sprokkelen en zo met je schuldeisers tot een deal kan komen. Laat je bij de gesprekken wel  assisteren door een sterke onderhandelingspartner of budgetadviseur. Die zijn tactisch bedreven in dit soort gesprekken.

Jouw persoonlijk faillissement is schrikbeeld voor crediteuren

In de onderhandelingen heb je als schuldenaar trouwens één ijzersterk argument: je kan er de schuldeiser heel subtiel op wijzen dat je bij mislukken van een schikking een persoonlijk faillissement zult aanvragen. Veel schuldeisers weten dat ze dan nóg minder kunnen verwachten, vaak zelfs helemáál niets.

Onderhandel op een open en zakelijke manier

Door op een open en zakelijke manier onderhandelingen met schuldeisers te voeren, kan je zelfs een eigen huis van een executieveiling redden. Met de juiste gesprekspartner aan je zijde moet het dus mogelijk zijn om niet je vermogen maar alleen je schulden te verliezen!