Krap bij kas, en nu? Roodstaan of persoonlijke lening?

krap bij kasDe koelkast is leeg en de rekening ook. En nu? Rood staan of een persoonlijke lening sluiten? Wie krap bij kas zit en geld nodig heeft, moet goed vergelijken.

Krap bij kas door onvoorziene uitgaven

De kosten stapelen zich op:

  • de auto komt niet zoals aangenomen zonder extra kosten door de keuring;
  • de wasmachine begeeft het juist nu;
  • je wil familie en vrienden met Kerstmis iets schenken terwijl het gat dat de dure zomervakantie in je huishoudbudget heeft geslagen, nog niet gedicht is.
Rood staan een optie

De gemakkelijkste manier om aan geld te komen als je krap bij kas zit, is om tijdelijk het saldo van de rekening te overtrekken, even rood staan dus. Laat je regelmatig je loon of salaris bijschrijven? Dan biedt de bank je meestal een roodstand aan gelijk aan twee tot drie maanden salaris.

Debet staan eerste keus als we krap bij kas zitten

Rood staan is doorgaans onze eerste keus om tijdelijke financiële gaten te dichten:

  • bij elke volgende bijschrijving op de rekening daalt die roodstand immers weer;
  • en de bank rekent alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk negatief staat;
  • bovendien kan je als klant die roodstand op elk gewenst moment en zonder nadere voorwaarden terugbetalen.

Nadeel van een roodstand is dat die altijd gekoppeld is aan de bankrekening. Je kan als klant dus niet zoeken naar de laagste bieder. De rente bij rood staan varieert bij de meeste banken op dit moment tussen de 10 en 15%.  Maar percentages van 18% zijn ook geen uitzondering. De beste aanbiedingen hebben meestal de zogenaamde directbanken.
Doorlopend krediet gebruiken

Roodstaan is doorgaans de meest dure vorm van lenen bij een bank. Overtrek het saldo van uw bankrekening dus alleen in geval van uiterste nood en maar voor korte tijd. Als u langere tijd krap bij kas zit, moet u overwegen om een doorlopend krediet of een persoonlijke lening aan te vragen.

De beste manier om je boosheid te uiten over een (te) hoge debetrente op je betaalrekening? Van bank wisselen. Maar dat even terzijde.

Persoonlijke lening als we krap bij kas zitten

Als de lopende rekening al langere tijd in de min staat en er tot overmaat van ramp ook nog een grote uitgave staat aan te komen, is het beter om een persoonlijke lening af te sluiten. Daarmee kan je eerst de debetstand van de lopende rekening aanvullen.  Vervolgens betaal je met reguliere maandelijkse betalingen je krediet af.

Vergelijken van leningen de moeite waard

Persoonlijke leningen zijn er op dit moment volop. De goedkoopste leningen tegen een effectieve rente van 5,5 procent, de duurste tegen ongeveer 12 procent. Een vergelijking is dus zeker de moeite waard, vooral omdat een persoonlijke lening niet gebonden is aan de lopende rekening. Zelfs kleine verschillen in effectieve rente kunnen op een groter bedrag honderden euro´s aan rente schelen.

 Internetkrediet is doorgaans goedkoper

Als je op zoek bent naar de beste aanbieding moet je alleen leningen vergelijken met eenzelfde kredietsom en looptijd. Maatstaf is de jaarlijkse effectieve rente .

Wie een lening bij het plaatselijke bankfiliaal wil afsluiten moet zich absoluut eerst op internet informeren. Sommige filiaalbanken rekenen voor persoonlijke leningen via internet een gunstiger rente dan voor leningen die mensen op bijkantoren afsluiten.

Kredietbemiddelaars

Ga niet in op aanbiedingen van zogenaamde kredietbemiddelaars. Hun leningen zijn doorgaans bijzonder duur en vaak komt er geen kredietovereenkomst tot stand. Ook bedrijven die een schuldenregeling aanbieden zijn geen oplossing. Na de de kosten blijft vaak niets over.