Geld lenen zonder inkomen

lenen zonder inkomenLenen zonder inkomen is bij traditionele banken vaak een kansloze missie. Maar juist werklozen willen vaak geld lenen van de bank. De verklaring is simpel. Wie zonder inkomen zit, kan snel in financiële problemen raken. 

Lenen zonder inkomen: vaak heel verklaarbaar

Er zijn meerdere goede redenen te bedenken waarom juist iemand zonder inkomen een lening wil afsluiten:

  • er is bijvoorbeeld een nieuwe auto nodig om überhaupt een baan te kunnen vinden;
  • bestaande leningen kan je niet langer uit de werkloosheidsuitkering  betalen;
  • of de werkloze wil bijvoorbeeld zijn schulden oversluiten of herfinancieren.

Zonder inkomen niet kredietwaardig voor de bank

Veel kredietbemiddelaars adverteren ermee dat ze leningen aan werklozen verstrekken. Toch kunnen werklozen in de praktijk geen lening van de bank  krijgen. De reden is heel simpel. Werklozen hebben geen inkomen dat als zekerheidsstelling kan fungeren. Om die die reden zijn ze niet kredietwaardig.
Sluit geen lening via dubieuze kredietbemiddelaars

Nog steeds zijn er veel werklozen die in de beloften van dubieuze kredietbemiddelaars trappen. Ze wenden zich tot dit soort lieden om een lening af te sluiten:

  • hebben ze geluk, dan betalen ze alleen leergeld in de vorm van een negatieve ervaring en frustratie;
  • hebben ze pech dan krijgen ze geen krediet. In plaats daarvan zijn ze geld kwijt voor een nutteloze verzekering of de verzendkosten van de waardeloze kredietdocumenten.

Waarom bieden banken geen lening voor werklozen

De banken hanteren strenge richtlijnen voor het verstrekken van leningen, die in de afgelopen jaren alleen nog maar zijn verergerd. Zelfs werklozen met een hoge werkloosheidsuitkering hebben tegenwoordig geen kans op het krijgen van een nieuwe lening. Vast inkomen dat als zekerheid zou kunnen dienen, ontbreekt immers.

Op WW-uitkering is geen beslag mogelijk

De WW-uitkering kan je zien als een bestaansminimum waarop geen beslag mogelijk is. Om die reden zal geen geldschieter aan een werkloze een lening verstrekken. Kan een werkloze niet meer aan zijn betalingsverplichtingen  voldoen? Dan kan je als geldgever je claim niet juridisch afdwingen.

Anders is de situatie als de kredietnemer gedurende de periode van terugbetaling zijn baan verliest. In dat geval zal de bank niets ondernemen: dat risico loopt ze immers bij elke verstrekte lening.
Wanneer toch geld lenen zonder inkomen?

Veel alternatieven om zonder inkomen geld te lenen zijn er niet. Sommige banken zijn bereid een leningaanvraag toch goed te keuren als de werkloze een solvabele borg in de kredietovereenkomst laat opnemen.

Waaraan moet een borg voldoen?

Die borg moet in een noodgeval de betalingsverplichtingen van de kredietnemer kunnen overnemen. Zijn inkomen moet voldoende  zijn voor eigen levensonderhoud en  betalingsverplichtingen. Maar óók voor de verplichtingen die mogelijk kunnen ontstaan uit de borgstelling. Voorheen waren met name ambtenaren bijzonder geschikt als borg. Een ambtenaar kon je immers niet ontslaan.