Extra geld, hoe komen we eraan? Nuttige tips.

extra geldZit er geen extra inkomen in terwijl uw uitgaven alsmaar hoger worden? Dan vindt u hier enkele bruikbare tips hoe aan extra geld te komen.

Extra geld uit vrijwilligerswerk

De term vrijwilligerswerk doet anders vermoeden. Maar u mag daar op jaarbasis een maandelijkse vergoeding voor ontvangen van € 150,-.  Oftewel € 1.500,- op jaarbasis. Bent u actief voor een goed doel?  Dan kunt u overwegen om die opbrengsten terug te schenken. Zelf heeft u er belastingaftrek van terwijl het voor de begunstigde onbelast is.

Vergoeding met karakter uurloon

Er moet er wel sprake zijn van vrijwilligerswerk in de ware zin van het woord. Een vergoeding die het karakter heeft van uurloon, moet u gewoon aangeven als arbeidsinkomsten. In dat geval kan men beter wat meer werken of overuren draaien. Weliswaar wordt dat extra inkomen normaal belast maar het levert ook meer op dan vrijwilligerswerk.Spullen verkopen via marktplaats

Verkoopt u af en toe wel eens iets met winst  op Marktplaats of vergelijkbare sites zoals eBay ? Dan mag u dat geld best in eigen zak steken zonder dat dat fiscale gevolgen heeft. Duidelijk anders is dat als u van plan bent om structureel tweedehands spullen op te knappen en te verkopen. De belastingdienst ziet u dan als ondernemer. Ze slaan u voor die extra inkomsten aan. Verzwijgt u de inkomsten? Dan bent u in overtreding en riskeert u een boete.

Extra geld uit kamerverhuur

Lenen de omstandigheden zich daarvoor? Dan zou u als huiseigenaar kunnen overwegen om een of meer kamers te verhuren. De huurinkomsten zijn onder bepaalde voorwaarden onbelast:

  • een maximale huuropbrengst van € 4.410,- op jaarbasis (2012);
  • een huurperiode die meer dan enige weken in beslag neemt (géén vakantieverhuur dus);
  • de verhuurde ruimte mag geen zelfstandige wooneenheid betreffen.
Extra geld uit een hobby

Over arbeidsinkomsten bent u belasting verschuldigd. Tenzij het gaat om een hobby die meer kost dan hij opbrengt. Schildert u of maakt u foto’s? En verkoopt u soms wat van uw werk? Dan kunt u zo’n bijverdienste maar beter aangeven en de kosten van materiaal in mindering brengen.

Gebruik extra geld zinvol

Zit u krap bij kas? Dan doet u er goed aan om een zinvolle besteding te zoeken voor het extra geld:

  • gebruik het bijvoorbeeld om af te lossen op een lening;
  • of om een potje te vormen voor onvoorziene uitgaven.

Alleen op die manier creëert u weer wat extra ruimte in uw budget.