Argos nieuwe geldschieter wielerploeg 1t4i

Op 30 maart 2012 maakte de wielerploeg it4i het Nederlandse Argos Oil als nieuwe geldschieter bekend, hoewel ook Vattenfall als kanditaat werd genoemd.

Argos Oil als sponsor in de wielerwereld

Juist toen de teamkleuren en de naam van de wielerploeg 1t4i enigszins vertrouwd begonnen te raken in het professionele wielerpeloton, maakte de ploeg haar nieuwe hoofdsponsor voor de komende jaren bekend. Vanzelfsprekend werd er druk gespeculeerd over de naam van de nieuwe geldschieter waarbij de naam van energiereus Vattenfall wordt steeds nadrukkelijker genoemd. Maar het werd uiteindelijk het het Nederlandse Argos Oil.

De aankondiging was gepland enkele dagen voor de eerste grote wielerkoers in België en het lag in de bedoeling dat het team al in de Ronde van Vlaanderen in het nieuwe clubtenue van Argos-Shimano zou koersen.

Vattenfall ook geen onbekende in wielerpeloton

Voor velen zou de naam Vattenfall als sponsor van een professionele wielerploeg geen verbazing wekken want het Zweeds-Duitse energiebedrijf geldt al enige jaren als hoofdsponsor van een van de  Duitse World Tour klassiekers, de Vattenfall Cyclassics in Hamburg.

De wedstrijd werd in 1998 opgenomen in de Wereldbeker, daarvoor was het in wielerkringen een vrij onbeduidende koers, ook wel bekend onder de Nm HEW-cyclassics. Vanaf 2011 maakt de Vattenfall Cyclassics deel uit van de UCI ProTour.

Argos Oil ook kandidaat-sponsor van 1t4i

Behalve Vattenfall circuleerden er ook nog enkele andere namen als mogelijke sponsor van 1t4i, het voormalige Skil-Shimano:

  • Bosch, het moederbedrijf van Sklil;
  • De Nederlandse energieleverancier E.O.N. ;
  • Argos Oil, tegenwoordig een samenwerkingsverband met de North Sea Group

Vooral de firma Argos Oil werd in wielerkringen grote kansen toegedicht als financier van de wielerformatie. Argos Oil houdt zich in de scheepvaart bezig met de bevoorrading.

Waarom Vattenfal?

  • De teamleiding van 1t4i gaf enige tijd geleden aan dat deze beoogde sponsor zeer goed zou passen bij het innovatieve duurzaam karakter van de wielerploeg. De ambitieuze eco-plannen van Vattenfall zouden dus zeer goed overeenkomen met wat de wielerploeg wil uitstralen;
  • Ook het contracteren van het Duitse sprintkanon John Degenkolb naast diens landgenoot Marcel Kittel werd door sommigen nadrukkelijk in verband gebracht met Vattenfal als nieuwe hoofdsponsor.

Overname Argos Oil door Sistema

Overigens werd op 31 oktober 2012 bekend dat de firma Argos Oil overgenomen is door de Russische onderneming Sistema, een en ander met de bedoeling om ook vaste voet te krijgen op de oliemarkt in Rusland.

Argos Oil heeft wereldwijd 800 werknemers en meldde dat de overname geen banen zal kosten. Welke gevolgen de overname heeft voor de wielerploeg van Argos-Shimano was op het moment van schrijven nog niet bekend.