Geld lenen of geld uitlenen tussen particulieren

geld uitlenen tussen particulierenAls particulieren aan elkaar geld uitlenen, biedt dat kansen. De een krijgt te weinig rente voor zijn geld, de ander kan moeilijk geld lenen bij de bank. Online kredietplatforms brengen ze bij elkaar. Voor beiden is er sprake van een win-win-situatie. 

Geld uitlenen en geld lenen via kredietplatforms

Een hoog rendement tot wel 15,9 procent beloofde het platform Auxmoney enige tijd geleden. En met meer dan zeven procent gemiddeld adverteerde concurrent Smava op dat moment. Particuliere beleggers kunnen via deze platforms geld uitlenen.  Anderzijds zijn deze sites een populaire vindplaats voor wie geld wil lenen. Waarop moet je letten bij online bemiddeling van onderhandse leningen? En wanneer is het misschien de moeite waard zelf geld uit te lenen.Hoe werkt geld uitlenen via online platforms?

Het concept van online platforms zoals Smava of Auxmoney is tamelijk eenvoudig.  Ze brengen mensen samen die geld nodig hebben en mensen die geld over hebben.  En daarvoor brengen ze provisie in rekening. De voorwaarden voor afgesloten overeenkomsten leggen die particulieren grotendeels zelf vast.

Platforms bemiddelen zonder eigen banklicentie

Normaliter mag men dat soort activiteiten slechts op grote schaal uitoefenen met een banklicentie. Daarom fungeren de platforms als een soort bank daartussen. Ze geven in ieder geval rente en aflossingen door aan de schuldeisers. Miljoenen euro’s zijn in de afgelopen jaren op die manier al uitgeleend.Zijn kredietbeurzen echt de moeite waard?

Ja, kredietbeurzen als Smava kunnen echt een alternatief voor de traditionele banken zijn. Geldgevers immers hebben het uitzicht op goede rendementen. Rendementen die in tijden van historisch lage rente met deposito’s niet te behalen zijn.

Laatste redmiddel als de banken ‘nee’ zeggen

En voor mensen die geld willen lenen zijn de platforms vaak een laatste redmiddel.  Dat komt doordat  banken voortduren ‘nee’ zeggen en hun kredietaanvragen consequent afwijzen.

Partijen bepalen zelf hun condities

In beginsel kunnen partijen zelfs de rente op hun krediet eigenhandig bepalen. Want ze hoeven alleen maar iemand op de site te vinden die hen geld leent tegen die voorwaarden. Als richtlijn is in dat verband de tariefstelling van een persoonlijke lening aan te bevelen.