Categorieën
financiering

Een goede financiering vinden is als dating

Speurder zoekt naar goede financieringWaarom is het zo moeilijk een goede financiering te vinden? Welnu, zoeken naar een financiering is als dating. Het moet een uitdaging blijven.

Overeenkomst financiering en online dating

Als lid van een venture capital firma, tevens expert op het gebied van online dating, valt me iets op. Waarom is het zo moeilijk een financiering te vinden?

  • of het nu het startkapitaal voor een eigen zaak is;
  • de financiering van een groot project;
  • of de bekostiging van een grote aanschaf.

Mijn idee is dat er een overeenkomst is met online dating.

We weten allemaal dat er op straat massa’s singles rondlopen. Er is altijd wel iemand die op zoek is naar hetzelfde als wijzelf. En toch zien we nagenoeg alleen maar stelletjes. Waar lopen dan die singles, sorry, die geldschieters eigenlijk rond? Want ja, ze zijn er wel degelijk. We weten het uit ervaring en de statistieken wijzen het overduidelijk uit. Maar waarom zijn ze dan zo moeilijk te vinden?

Goede geldschieters lopen niet met hun financiering te koop

Nou, het is misschien te wijten aan de aard van het probleem. Alles draait om selectie. Hoe moeilijker een financiering te vinden is, des te beter is de kwaliteit van de geldzoekers. Doordat dat een geldschieter niet met zijn aanbieding te koop loopt, vermijdt hij een stormloop van onzinnige kredietaanvragen die er automatisch zou komen. Want we hebben er geen idee van waar mensen allemaal geld voor willen hebben. In ieder geval spelen vrouwen het op dezelfde manier.

Stelt je eens voor. Een goed uitziende dame zit aan de bar. En iedereen zegt tegen haar ” hallo, ik ben single, mag ik mij even voorstellen? ” Het zou storm lopen. Maar de kans dat de man van haar dromen erbij zit, is niet waarschijnlijk. Waarom niet? De manier van voorstellen, de wijze van aanspreken en de overtuigingskracht filtert de kwaliteit van de gegadigden vanzelf al.

Weet dus een juiste geldschieter te vinden.  Bedenk een goede manier om hem te benaderen. Weet dan ook nog zijn aandacht te trekken met goede documentatie en creatieve ideëen. Dan laat je vanzelf zien dat je intenties beter zijn dan die van anderen. Zo merken investeerders je op en ze zullen je anders beoordelen.

Selectie essentieel bij financiering

Mij is opgevallen dat (online) gelegenheden die iedereen vrij kan bezoeken, vaak geen goede gelegenheden zijn. Iedereen gaat erheen, maar niet iedereen is er goed voor. De kwaliteit van de bezoekers neemt evenredig af. Daarentegen zijn platforms die vooraf een selectie toepassen, duidelijk interessanter.

Selectie vindt plaats door elementen in te bouwen als:

  • “alleen voor genodigden”;
  • het in rekening brengen van kosten of een vergoeding;
  • of via speciale netwerken (oprichterborrels, alumni-rondes).

Juist op die plekken vindt men starters en projectontwikkelaars die maximaal gemotiveerd zijn. Want per slot van rekening hebben we elkaar allemaal nodig. Starters hebben geld nodig om te groeien. Venture capital firma´s willen snel groeiende starters, waarin ze hun geld kunnen investeren.

Vinden juiste financiering moet een uitdaging blijven

Conclusie: Er zal altijd een informatie-ongelijkheid bestaan. Een kredietplatform, waar volledige transparantie heerst, zal nooit werken. Ergens moet er een filter zijn. Op de een of andere manier moet een professioneel projectteam zich kunnen onderscheiden van een hobbyteam. Eigen aan deze problematiek zal het daarom altijd moeilijk zijn om de juiste financiering c.q. geldschieter te vinden. Net zoals het altijd een uitdaging moet blijven om de juiste partner te vinden.