Categorieën
financiële hulp

Financiële hulp voor je kinderen

Financiële hulp voor je kinderen Als je kind om hulp vraagt, verkoop je niet graag nee.  Want hulp maakt afhankelijk. Toch gaan hulp en op eigen benen staan heel goed samen.

Financiële hulp maakt afhankelijk

Financiële hulp voor iemand die op eigen benen hoort te staan, kan afhankelijk maken. Je hoeft er de berichten over steun aan ontwikkelingslanden maar op na te slaan. Dan weet je wat er zoal mis kan gaan.

Op iemand terug kunnen vallen als het financieel iets minder gaat

Aan geld dat mensen zelf hebben verdiend, ontleent men vaak een gevoel van eigenwaarde. Daarom, je kan je zaken beter zelf regelen. Maar weten dat je altijd op iemand terug kan vallen als het financieel misgaat. Dat is toch wel een geruststellende gedachte.

Geld schenken of lenen aan kinderen

Wil je als ouders geld aan kinderen schenken? Spreek dan liefst af dat dit eenmalig is. Daarna moeten ze op eigen kracht verder. Geld lenen is een goed alternatief. Gebeurt dat tegen een normale marktrente? Dan is die rente voor het kind aftrekbaar en voor jullie als geldgever onbelast. En raakt het kind onverhoopt toch in zwaar weer? Dan kunnen jullie als ouders altijd wat extra hulp toestoppen. Jaarlijks mogen jullie aan je kind een onbelaste schenking van € 5.030,= doen.

Hulp voor starters op de woningmarkt

De fiscus stimuleert hulp voor starters bij het kopen van een eigen huis. Kinderen mogen van hun 18e tot hun 35e levensjaar belastingvrij eenmalig een bedrag van maximaal € 50.300,= ontvangen. En vanaf 2011 hoeven ze dat geld  niet meer uitsluitend te besteden aan de aankoop van de woning.  Daardoor biedt de regeling een aantal extra mogelijkheden. Men kan de schenking tegenwoordig ook aanwenden voor:

  • een verbouwing;
  • de aflossing op een hypotheek;
  • afkoop van een recht van erfpacht.

Bovendien hoeft men met ingang van 2012 niet meer naar de notaris voor een notariële akte.

Geld lenen aan kinderen: tips

  • ouders kunnen voor een lening afsluitprovisie vragen.  Een gangbaar percentage is 1,5%. Die afsluitprovisie is fiscaal aftrekbaar bij het kind;
  • willen ouders de overwaarde van hun huis benutten om het kind een hypotheek te verstrekken? Dan mogen ze een rente rekenen die hoger is dan de rente die zij zelf verschuldigd zijn. Wie geld  uitleent, gaat immers een zeker risico aan.

Hulp en zakelijke aanpak in een familiebank kunnen dus perfect samen gaan. Zonder dat daarbij het maken van winst voorop staat.