Als mobiele providers de betere banken worden

mobiele providersMobiel betalen doet veel mobiele providers nadenken over een debuut in het bankwezen. Sommige van hen zijn al een stap verder. Wat betekent deze nieuwe concurrentie voor de banken? Staan mobiele providers straks te boek als ‘de betere banken’?

Mobiele providers concurrenten in betalingsverkeer

De Canadese provider Rogers Telecom kondigde aan dat men een bankvergunning had aangevraagd. Eigenlijk zou dat de bankensector niet moeten verrassen. Want er zijn al langere tijd meerdere aanbieders van mobiele telefonie actief betrokken bij mobiele betalingen:

  • Safaricom in Kenia;
  • Orange (met Barclays ) in het Verenigd Koninkrijk;
  • ISIS in de VS;
  • LG Telecom in Zuid-Korea.

En de lijst is nog niet eens compleet. Wáár je ook kijkt, er zijn veel mobiele providers die een voet tussen de financiële deur willen krijgen. Ze willen meedoen aan  ontwikkelingen als de “mobiele beurs” en “mobiele betalingen”.Moeten banken zich zorgen maken?

Nou, dat lijkt zacht uitgedrukt. Ze zouden in paniek moeten zijn! Het is bijzonder interessant voor mobiele providers om bancaire producten en diensten aan te bieden.  De reden:  consumenten beginnen om hun mobiele telefoon te gebruiken als betaalmiddel. Ze zien dus in toenemende mate af van het gebruik van plastic bankpassen. Men zet banken door deze nieuwe technologieën buiten spel en vervreemdt hen van hun klanten.

Nieuwe concurrentie door mobiel betalen

Het was PayPal dat aan de klantbeleving rondom betalen een nieuwe dimensie gaf. Dit concept groeide uit tot de nieuwe standaard voor peer-to-peer-betalingen.  Uiteraard zijn er banken in de back-end bij PayPal betrokken. Maar je kan tegenwoordig gewoon je telefoon pakken of online gaan en geld aan anderen sturen. Alles wat je daarvoor nodig hebt, is hun e-mailadres of hun mobiele telefoonnummer.

Traditionele bankoverschrijving op zijn retour

Vergelijk dat eens met een normale bankoverschrijving. Je moet minimaal het rekeningnummer, de naam en plaats van begunstige, de BIC-code en het IBAN-nummer weten.  In veel gevallen is het gemakkelijker en goedkoper om PayPal te gebruiken in plaats van een overschrijving via de bank.

Mobiel-bankieren-app van de banken

Wil een bank haar klanten op dit moment toegang tot mobiel bankieren wil bieden? Dan moet ze dat doen via een technologische tussenstap, “app” genaamd. Ze is dus afhankelijk van een “Appstore”. Zeker, er bestaat zoiets als HTML5 en mini-browser-sites. Maar als je hoogwaardige interactie wenst, dan kan je niet om app’s heen. Om die reden moet een bank tegenwoordig aan partijen als Google, Apple etc. toestemming vragen.  Alleen zo kan ze voor haar eigen klanten de toegang via een smartphone open stellen.Zijn mobiele providers een bedreiging voor de gevestigde banken?

Ja en nee. Hebben we het over een verdere uitbreiding van het aanbod aan financiële diensten? Daarin zijn mobiele providers niet écht  geïnteresseerd. De meeste aanbieders van mobiele telefonie willen alleen maar controle  krijgen over de elektronische portemonnee op je mobieltje. Of ze willen je prepaid-debitcard-achtige diensten aanbieden.

Het gevolg voor banken zal zijn dat ze steeds meer het contact met hun klanten zullen verliezen. Alledaagse front-end-activiteiten van de bank zullen overgaan in handen van:

  • telecombedrijven;
  • app-stores;
  • sociale netwerken;
  • en marketingorganisaties.

Men degradeert de bank tot back-end manager van risico’s.  Tot aanbieder van producten met de laagste marge uit de hele waardeketen.