In de schulden door rood staan

Rood staanRood staan is zo gemakkelijk. Altijd genoeg geld op je rekening. Ook al boekt je baas je salaris eens wat later over.  Krediet op de betaalrekening in de vorm van rood staan, is  nauwelijks nog weg te denken. Bijna een op de zes bankklanten staat wel eens rood. Maar we beseffen vaak niet dat dit veruit de duurste vorm van krediet is.

Rood staan duurste vorm van krediet

Dat betekent dat zelfs als het saldo op de rekening wordt overtrokken, er nog steeds geld beschikbaar is. Geld echter, dat evenals elke andere financiering rente kost. Inmiddels verlangen sommige banken al 20 procent (!) rente zodra de rekening een debetsaldo vertoont. Anders gezegd: als we de kredietfaciliteit aanspreken.
Per saldo niet meer geld beschikbaar

Maar de Nederlandse consument is er zich nauwelijks van bewust. Rood staan op je betaalrekening is gewoonweg de duurste vorm van krediet. En wat als het krediet eenmaal opgebruikt is? Dan heeft de klant toch niet méér geld beschikbaar dan het geld dat er maandelijks op zijn rekening binnenkomt. En van dat geld moet dan nog de rente voor de roodstand worden afgetrokken. En dát maand na maand!

Tip: spreek je spaargeld aan als je even krap zit

Het is een geruststelling om altijd geld op je rekening te hebben. Ook als het salaris eens een keer niet op tijd is. Want  daardoor is overbrugging naar de eerstvolgende betaaldag altijd verzekerd. Maar eigenlijk zou men in zo’n geval beter eerst op een spaarrekening terug moeten vallen. Een spaartegoed is veruit de goedkoopste manier om in een noodgeval over geld te kunnen beschikken.
Krediet op je betaalrekening begin van schuldenval

Krediet op je betaalrekening is altijd het begin van een schuldenval. Dat is immers ooit een keer opgebruikt en moet met rente worden terugbetaald. Een rente die aanmerkelijk hoger is dan elke andere vorm van krediet.