Vrouwen krijgen sneller krediet op internet

vrouwenVrouwen worden door banken nog steeds achtergesteld. Veel mannen denken nog altijd dat vrouwen niet met geld kunnen omgaan. Online hebben die echter betere kredietkansen dan mannen.

Vrouwen scoren beter op online kredietmarkten

Vrouwen hebben bij het zoeken naar zakelijke leningen op online kredietbeurzen aanzienlijk meer kans dan mannen. Dat hebben studies uitgewezen. Dames hebben dus op het internet duidelijk betere kredietkansen. Toch worden ze als zakelijke klanten door banken nog steeds achtergesteld. Althans volgens het DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) in Berlijn.
Vrouwen kunnen beter online zaken regelen

Onderzoekers beoordeelden de verstrekking van zakelijke leningen op het grootste Duitse internet-kredietplatform Smava. Daaruit  bleek dat dames iets betere kansen op een zakelijke financiering hebben dan mannen.

Minder krediet bij traditionele banken

Een volstrekt ander beeld vertoont volgens de DIW-studie de kredietverlening in het traditionele bankbedrijf. Bij deze instellingen heeft men nog steeds de neiging om dames te discrimineren. Salarisverschillen tussen mannen en vrouwen en mannen zijn helaas trieste realiteit. Maar de dames leggen het bij traditionele banken ook vaak af bij het aangaan van leningen. Ze ontvangen doorgaans minder krediet en moeten ook meer rente betalen.

Netto inkomen belangrijk criterium bij kredietaanvragen

De reden is dat dames meestal minder verdienen dan de heren. En dat beïnvloedt de kredietwaardigheid. Voor banken is het netto besteedbaar inkomen een belangrijk criterium voor het beoordelen van die kredietwaardigheid. Wie weinig verdient, moet vaak een hogere rente betalen. Op internet-kredietmarkten speelt dat blijkbaar minder een rol.
Mannen zijn de betere ondernemers

“Mannen zijn de betere ondernemers”. Dat is een veelgehoorde bewering. Ook dit is een hardnekkig vooroordeel. De praktijk wijst namelijk anders uit. We kunnen niet ontkennen dat dames minder snel wagen een bedrijf te starten. En vaak kent zo’n start ook een hobbelige start. Maar hebben vrouwen eenmaal de eerste stap gemaakt, dan blijft succes doorgaans niet lang uit!

Mannen handelen intuïtief

De meeste heren handelen intuïtief. Dames daarentegen handelen veel meer weloverwogen. Ze informeren zich goed over mogelijke risico’s. En ze willen vooral op lange termijn succes behalen. Dit betekent niet dat ze risico’s mijden! Vrouwen beginnen hun bedrijf overigens bij voorkeur in de gezondheidszorg, in het onderwijs of in de entertainmentbranche.