Hypotheek niet meer op te brengen?

hypotheekHypotheek niet meer op te brengen als huiseigenaar? En verkoop niet meer af te wenden? Dan doe je er goed aan om het pand zélf in de verkoop te brengen. Gedwongen verkoop via een veiling levert gemiddeld 20% minder op.

Hoe hou ik mijn huis weg bij de veiling?

Gelukkig zijn er ingeval van betaalachterstanden mogelijkheden om het niet tot een gedwongen verkoop te laten komen. Blijf niet bij de pakken neerzitten en wachten tot de bank zich bij je meldt. Eigen initiatief kan een hoop narigheid voorkomen.

  • Banken staan meestal niet afwijzend tegenover een regeling. Gedwongen verkoop is ook voor hen niet de beste optie. Lees hier hoe je moet onderhandelen met een geldschieter.
  • Bij ontslag is tijdelijke opschorting van de betalingen bespreekbaar. Vind je een nieuwe baan, dan mag je die achtergebleven termijnen weer inlopen.
  • Laat fiscale renteaftrek per maand verrekenen via een verzoek tot voorlopige teruggaaf.
  • Vraag bij de gemeente na of je aanspraak maakt op woonkostentoeslag, een tijdelijke inkomensaanvulling vergelijkbaar met huursubsidie.
  • Laat de Gemeentelijke Kredietbank in het kader van een schuldsanering voor je onderhandelen met andere schuldeisers.
  • Kom je misschien in aanmerking voor een aanvullende financiering in de vorm van een woonlastenfaciliteit als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt?
Hypotheek oversluiten een optie?

Op het moment van schrijven, februari 2017, bevond zich de hypotheekrente op een historisch laag dieptepunt. Het is dus erg waarschijnlijk dat de actuele hypotheekrente aanmerkelijk lager is dan de rente die iemand op het moment betaalt. Het kan een aanzienlijke besparing op de maandlasten geven als we de hypotheek oversluiten.

Kosten oversluiten meefinancieren?

Dat oversluiten gaat wel gepaard met kosten en/of een boete. Maar waarschijnlijk staan deze kosten in geen verhouding tot het te behalen voordeel. En wie weet, kan je de kosten meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Een hypotheekadviseur kan berekenen of oversluiten voordelig is.